Quantcast
Channel: Julekaker – Fru Timian
Viewing all 119 articles
Browse latest View live

Pepperkakemuffins med kremostglasur

$
0
0

Jeg får liksom aldri nok av de gode smakene av nellikspiker, ingefær, kanel og kardemomme nå i førjulstiden! I år har jeg virkelig prøvd å putte dem inn i mange nye oppskrifter, og jeg sier meg hittil fornøyd med alle de forsøkene jeg har gjort!

Her får du oppskrift på smakfulle og skikkelig gode pepperkakemuffins med kremostglasur. Jeg har allerede gode pepperkakemuffins liggende her på bloggen. Jeg har gjort noen små endringer på denne oppskriften. Jeg har fjernet bakepulveret slik at det bare er litt natron igjen som hevemiddel. De andre har en tendens til å heve litt for mye.

Og så har jeg laget en kremostglasur med smak av kanel for å ha på toppen. Og jeg elsker jo kremostglasur, så dette er en perfekt match!

Muffinsene er fine å fryse!

pepperkakemuffins med kremostglasur

Oppskrift på pepperkakemuffins med kremostglasur
12 muffins

Muffinsrøre
100 g mykt smør
250 g mykt brunt sukker
3 egg
1 dl rømme
150 g hvetemel
½ ts natron
2 ts kanel
1 ts malt ingefær
1 ts malt nellikspiker
1 ts kardemomme
30 g mandler

Kremostglasur
70 g romtemperert smør
½ ts vaniljesukker
½ ts kanel
125 g melis
100 g kjøleskapskald naturell kremost
1 liten skvis klementinsaft
mandelflak og sukkerkuler til pynt

Sett stekeovnen på 175 grader og kle et muffinsbrett med papirformer. De formene jeg bruker her går litt over kanten på selve muffinsbrettet.

Ha smør og sukker i miksmasterbollen og pisk til det blir luftig og lyst. Ha i eggene og rømmen og pisk videre. Bland alle de tørre ingrediensene, unntatt mandlene, og ha dem i bollen. Pisk det kjapt sammen.  Hakk mandlene og rør dem inn.

Fordel røren i muffinsformene. Stek muffinsene i 18-20 minutter. Stikk en tynn kakepinne midt i en av muffinsene for å sjekke om de er gjennomstekte. Kommer pinnen tørr ut, er de ferdige. Hvelv muffinsene ut og over på en bakerist til avkjøling.

Når muffinsene er kalde, lager du glasuren. Ha smør, vaniljesukker, kanel og melis i en miksebolle og pisk til det blir en lys og luftig masse. Bruk en slikkepott og skrap ned langs kantene en gang eller to. Ha i kremosten og pisk den kjapt inn. Ikke pisk mer enn du trenger. Ha i en liten skvis med klementinsaft og smak for å kjenne om den smaker passe.

Fordel glasuren over muffinsene. Pynt med mandelflak og sukkerkuler.

pepperkakemuffins 2

Kos deg!

 

 


Pavlova i ring

$
0
0

Jeg kårer dette herved til å bli julens nye dessertfavoritt! Er den ikke lekker? Det synes iallfall jeg! Og den er, som pavlovaer flest, ganske så enkel å grei å lage!

Jeg fant inspirasjonen til denne pavlovaringen på Instagramprofilen «Lumadeline», men brukte min egen oppskrift på både pavlova og vaniljekrem. (Hvis nå noe kan kalles «min oppskrift» på akkurat de to tingene 😉 )

Det er en ganske lang fremgangsmåte på oppskriften, ikke fordi den er vanskelig, men fordi jeg vil at du skal være garantert et perfekt resultat. Husk det er bestandig lurt å lese gjennom hele oppskriften og fremgangsmåten før du setter igang.

pavlova 2

Oppskrift på pavlova i ring med vaniljekrem

Pavlovaen
4 eggehviter
200 g sukker – gjerne av typen det står «finkornet» utenpå pakken
1 ts eplesidereddik

Vaniljekrem
4 dl H-melk
1 vaniljestang eller 1 ts ekte vaniljesukker
4 eggeplommer
100 g sukker
20 g maisenna
4 plater gelatin
2 dl kremfløte

Pynt
1 pk – 465 g – kirsebærkompott
1/2 glasss – 130 g – coctailbær
litt melis
noen saltede mandler – fås kjøpt i løsvekt nøtteblanding
noen rosmaringrener
noen kanelstenger

Det er noen ting som er viktig å få med seg når man skal lage en vellykket pavlova! Du må bruke en miksebolle som er helt gullende ren! Er miksebollen fettete, vil ikke eggehvitene bli så luftige og fine som du vil ha dem. Hvis du finner sukker der det står «finkornet» utenpå, er det veldig fint å bruke i en pavlova. Da er du sikker på at det ikke blir noen sukkerkorn i den ferdige kaken. Du kan også kjøre vanlig sukker i en matprosessor noen sekunder.

Og så må du steke pavlovaen på lav varme. Denne steker jeg på 150 grader i 1 time. Så slår jeg av stekeovnen og lar kaken stå inni – uten å åpne døren – til neste morgen. Du kan selvfølgelig ta den ut når stekeovnen har blitt kald, om du nå steker denne på morgenen.

Så til selve oppskriften!

Sett stekeovnen på 150 grader varmluft. Kle et stekebrett med bakepapir og tegn så stor sirkel som du greier på papiret. Jeg legger en tallerken i midten og tegner rundt.

Ha eggehvitene i en miksebolle og pisk til de begynner å bli til hvite små topper. Tilsett sukkeret i en tynn stråle, mens piskene går, og pisk til du har fått en blank og fin marengs. Ha i eddiken og pisk den kjapt inn.

Fordel marengsen langsmed sirkelen du tegnet. Jeg synes det er best å bruke to spiseskjeer til dette. Når du har fått en hel sirkel, bruker du skjeen til å lage kaken flat midt oppå, og gjerne at den blir litt lavere midt på. Så har du en fin flate å legge vaniljekremen på senere i prosessen.

Sett stekebrettet i stekeovnen. Stek i 1 time. Skru så av varmen, men la stekeovnsdøra være lukket helt til stekeovnen er helt kald. Du kan gjerne gjøre dette på ettermiddagen/kvelden og la kaken stå inne i stekeovnen til neste morgen.

Stekeovnen er dessuten et fint sted å oppbevare en ferdigstekt pavlova. Der holder den seg fint i flere dager – så vet du det 🙂

Når det er festkake, er det hyggelig å lage vaniljekremen selv også. Den hjemmelagde er best! Lag den gjerne dagen før servering.

Ha melken i en kasserolle. Bruker du vaniljestang, deler du den i to på langs og skraper ut frøene med en teskje eller kniv. Ha både frøene og stangen i melken og gi den et oppkok. Bruker du ekte vaniljesukker, har du det også oppi melken. Mens melken koker opp, pass på godt, så det ikke koker over, har du eggeplommene i en bolle og pisker dem lett sammen med sukkeret og maisennamelet.

Når melken koker, heller du halvparten av den oppi eggeblandingen mens du rører hele tiden. Hell så i resten av melken. Så heller du alt tilbake i kasserollen, få med det alt i bunnen av bollen også, og setter den tilbake på varmen. Rør hele tiden mens du varmer vaniljekremen. La den koke i 30-40 sekunder. Hell den over i en bolle og dekk den med plastfolie helt ned til vaniljekremen med en gang. Sett den til avkjøling. Så snart den er kald nok, setter du den i kjøleskapet.

Når den er kald, bløtlegger du først de 4 gelatinplatene i en bolle med kaldt vann i 5 minutter. Kok opp 3 ss vann i en kasserolle. Ta gelatinplatene ut av vannet og smelt dem i kasserollen. Ta kasserollen av varmen og rør dette inn i vaniljekremen. Sett den tilbake i kjøleskapet.

Like før servering, pisker du kremfløten til en luftig og lett krem. Gi vaniljekremen et lite opppisk før du vender den inn i den piskede kremen.

Hell kirsebærene over i en sil eller et dørslag. Ha en bolle under, sånn at du tar vare på saften. Den kan du bruke til andre ting. Til denne kaken greier det seg med bærene og litt av saften. Fordel dem over vaniljekremen. Legg coctailbærene over på en tallerken og dryss over litt melis før du plasserer dem også oppå vaniljekremen.

Fordel over rosmarinkvistene, mandlene og kanelstengene til slutt.

pavlova med vaniljekrem og kirsebærjulete pavlovapavlova i ring

God fest!

 

 

 

 

 

 

Strull

$
0
0

Helt til jeg nesten var voksen trodde jeg at strull egentlig var et tulleord. En høyst familiær betegnelse på de sylinderformede krumkakene som mamma brukte å lage. Men det var det jo ikke. Strull er virkelig navnet, og det er flere enn min familie som bruker det.

Har du et krumkakejern, går det riktig så greit å lage strull. Det svir bestandig litt på fingertuppene når jeg ruller sammen de første strullene, for det må gjøres med en gang de kommer ut av jernet, og da er de jo veldig varme, men det går i grunn fint.

I denne oppskriften bruker jeg kremfløte, men du kan også bruke seterrømme – jeg er ganske så sikker på at det var det vi brukte hjemme i barndommen. Da får strullen en litt mer syrlig smak. Takk til Anne Gro Engen som minte meg på det 🙂

strull

Oppskrift på sprø strull
ca. 25 stykker

2 ½ dl kremfløte
100 g sukker
100 g hvetemel
¾ dl kaldt vann

Ha fløten og sukkeret i en bolle og pisk det luftig. Sikt inn hvetemelet og rør det forsiktig inn. Hell over vannet og rør det inn også.

La røren svelle i 30 minutter.

Bruk en stor skje til å fordele røren utover krumkakejernet. Pass på at de ikke blir for mye stekt. Finn frem et rundt skaft og rull strullen rundt skaftet så snart den er ute av jernet. La kaken stivne før du tar den av og legger den på en bakerist til avkjøling.

Strullen holder seg godt i en lufttett boks.

strullstrullstrullstrull

 

 

 

sponsorplakat-vba16

Jeg er semifinalist i kategorien Årets matblogg i Vixen Blog Awards! Har du lyst å stemme meg fram til finalen, kan du klikke deg inn her! (Det er lov å stemme hver 12. time 😉 )

Tyske skiver med sukkerkant

$
0
0

Jeg vet av erfaring at man skal være forsiktig med å gjøre mange krumspring med de klassiske julekakene. Men, jeg har tillat meg å gjøre bitte litt med disse tyske skivene! Jeg har nemlig pyntet dem opp med en liten sukkerkant rundt det hele.

Her bruker jeg hvitt perlesukker, som så vidt meg bekjent bare fås kjøpt i Sverige, men det er godt mulig at jeg tar helt fullstendig feil her. Selvsagt fungerer det like fint med vanlig norskt perlesukker!

Tyske skiver er veldig enkle å lage, og du trenger ikke å kjevle deigen i det hele tatt. Jeg bare ruller den sammen til en pølse som jeg legger i kjøleskapet noen timer, før jeg skjærer den i skiver.

tyske skiver

Oppskrift på tyske skiver
ca. 45 kjeks

175 g mykt smør
60 g sukker
2 ts vaniljesukker – helst med ekte vanilje i
200 g hvetemel
1 eggehvite
ca. 1 dl perlesukker

Ha smør, sukker og vaniljesukker i en miksebolle og pisk det lett og luftig, det tar 4-5 minutter. Skrap ned langs bollen en gang eller to. Ha i hvetemelet og kjør mikseren rundt akkurat nok til at melet blir blandet inn.

Ta ut deigen og legg den over på plastfolie. Rull deigen ut til en pølse. Bruk plastfolien til hjelp for å få den rullet. Rull plastfolien rundt pølsen. Jeg bruker så å træ hele pølsen inn i en tom tørkepapirrull slik at den holder fasongen også når jeg legger den til kjøling i kjøleskapet. Du kan bare dytte på litt slik at den får plass inni røret. Denne pølsen blir så lang at det er lurt å bruke 2 tomme tørkeruller.

Legg deigen i kjøleskapet i ca. 2 timer, til den har blitt helt hard. Den kan også ligge over natten.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle 2-3 stekebrett med bakepapir.

Ta deigen ut av stekeovnen og skjær pølsen i ca. 1/2 cm tykke skiver. Pisk sammen eggehviten. Ha perlesukkeret i en liten bollen. Pensle skivene med eggehviten rundt kanten før du dypper dem i perlesukkeret. Legg dem over på stekeplaten.

Stekes i 8-9 minutter. Følg med. De fleste stekeovner steker litt ujevnt oppe og nede når du steker flere brett på en gang.

Legg kjeksene forsiktig over på en bakerist til avkjøling. Oppbevares i en tett kakeboks.

tyske skivertyske skiver

 

 

 

sponsorplakat-vba16

Jeg er semifinalist i kategorien Årets matblogg i Vixen Blog Awards! Har du lyst å stemme meg fram til finalen, kan du klikke deg inn her! (Det er lov å stemme hver 12. time 😉 )

Fransk nougat

$
0
0

Jeg har gledet meg sånn til å legge ut oppskriften på denne knallgode franske nougaten! Dette er altså så godt! Jeg må innrømme at jeg har hatt et sterkt økt sukkerforbruk nå i dagene etter at jeg lagde denne porsjonen. Det er virkelig helt umulig å ikke forsyne seg både en og to og tre ganger med særdeles korte intervaller.

Dette er den perfekte julesnacksen og en perfekt gave å gi bort! Del nougaten i passe biter og pakk den inn i enten cellofan eller i matpapir.

I denne oppskriften bruker jeg frysetørkede bringebær som du får kjøpt i enkelte velassorterte dagligvarebutikker. Du kan lese mer om dem her! Du må veldig gjerne også lage nougaten uten bringebærene.

Oppskrift på fransk nougat med mandler, pistasjnøtter, tranebær og tørkede bringebær

til en form på ca. 16 x 24 cm

100 g mandler
80 g pistasjnøtter
200 g sukker
175 g mild honning
1 ts ekte vaniljesukker
1/2 dl vann
1 eggehvite
noen få flak med flaksalt
100 g tranebær
15 g frysetørkede bringebær – les mer om dem her!
melis til dryss

Sett stekeovnen på 150 grader og kle en form på ca. 16 x 24 cm med bakepapir. Jeg synes det er enklest å få papiret til å ligge på plass hvis jeg krøller sammen bakepapiret først, så glatter det ut igjen og legger det i formen.

Ha melis over i en tesil og dryss et lag over bakepapiret i formen.

Fordel mandlene og nøttene på et stekebrett og sett det i stekeovnen. La brettet stå inne i ca. 10 minutter til mandlene og nøttene begynner å få litt farge. Ta dem ut og legg dem til side.

Ha sukker, honning, vaniljesukker og vann i en kjele og kok opp. La det koke i 5 minutter. I mellomtiden pisker du eggehviten og saltet til det blir hvitt, luftig og stivt.

Når sukkerlaken er ferdig heller du den i en stråle over i kjøkkenmaskinen med eggehviten mens vispen går rundt. Visp videre i 5 minutter. Vær forsiktig når du heller i sukkeret, for det er skikkelig varmt og det kan sprute oppover kantene.

Ta ut vispen og rør inn mandlene, nøttene, tranebærene og flesteparten av de frysetørkede bringebærene. Knus noen av bringebærene før du har dem i.

Fordel massen utover formen. Dryss over resten av bringebærene så et lag med melis og legg et bakepapir over. Sett formen i kjøleskapet i 1 time før du eventuelt deler den i passe biter og pakker inn i cellofan eller bakepapir.

Jeg har min nougat liggende i kjøleskapet, så skjærer jeg bare av biter etterhvert som jeg skal spise.

Kos deg!

 

Små suksesskaker!

$
0
0

Du kan med en gang starte å glede deg til du har laget ferdig disse herrrrrrlige små suksesskakene, eller suksesstertene, om du vil! De er farlig gode! Så enkelt er det med den saken!

En av de mest populære oppskriftene på bloggen har i flere år vært suksesskaken min med garantert perfekt gul krem! Oppskriften på disse små kakene blir også levert med en suksessgaranti! Husk bare å lese gjennom hele oppskriften før du starter sånn at du får oversikten først.

Det er en litt fastere gul krem til disse små suksesstertene enn på den store kaken, for at den skal holde seg på plass. Ellers er fremgangsmåten for å lage kremen akkurat den samme.

Husets sønn konkluderte, etter å ha spist to kaker på to minutter, med at dette fra nå av er den eneste julekaken han trenger! Så da så!

Disse suksesskakene kan veldig gjerne lages hele året, bare så det er sagt!

Den geniale ideen med å lage suksesskake på denne måten, er det Trine Hansen, som driver bloggen Sweets 2 Share, som hadde.

Oppskrift på små suksesskaker med perfekt gul krem

Nok til ca. 25 kaker

Selve kakene
450 g mandler
6 eggehviter
300 g sukker

Den gule kremen
6 eggeplommer
1 ¼ dl fløte
1 dl H-melk
1 ts vaniljesukker
150 g sukker
25 g maisenna
200 g kjøleskapskaldt smør

Smeltet sjokolade
50 g mørk sjokolade
10 g smør

Start med den gule kremen for den må avkjøles før den kan brukes mellom kakene.

Del eggene i hvite og gule. Ha gulene i en kasserolle sammen med fløte, melk, vaniljesukker, sukker og maisenna. Smøret deler du i terninger og setter til side.

Kok opp alle de andre ingrediensene mens du rører hele tiden. La det koke i ca. 1 minutt, til det blir tykt. Ta kjelen av varmen og rør inn smøret, litt etter litt, til det er helt rørt inn. For å være sikker på at det ikke blir med noen små rester av egg i den ferdige kremen, bruker jeg å ha kremen gjennom en sil så snart den er ferdigkokt. Legg plastfolie over bollen, helt ned til kremen og sett kremen i kjøleskapet.

Så er vi klare for kakene. Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle 3 stekebrett med bakepapir.

Bruk en mandelkvern eller ha mandlene i en matprosessor og kjør til de blir helt smulete.

Ha eggehvitene i en helt ren miksebolle og pisk til de blir hvite og begynner å forme seg i topper. Da tilsetter du sukkeret i en stråle mens vispene går rundt. Pisk til du får en helt blank og luftig marengs.

Rør inn mandlene.

Fest en riflete sprøytetupp som har ca. 1 ½ cm i diameter i en sprøytepose. Ha i mandlmassen og sprøyt små kaker som er mellom 5 og 6 cm i diameter. Så lenge som du bruker varmluft kan du steke alle tre brettene samtidig. Stek kakene i 11-13 minutter, til de begynner å bli litt brune rundt kantene. Ta ut brettene og la kakene ligge i ro i noen minutter, slik at de stivner, før du forsiktig legger dem over på et bakebrett.

Når både kakene og den gule kremen er avkjølt, er det klart for å sette dem sammen. Ha den gule kremen i en sprøytepose med samme tupp som den du bruke til kakene. Fordel kremen på halvparten av kakene og legg de andre over.

Smelt sjokoladen og smøret sammen og ha det i en liten sprøytepose. Fordel sjokoladen over kakene. Kakene holder seg fint i kjøleskapet noen dager. De er også veldig fine å fryse ned, og tiner igjen veldig fort.

Kos deg!

 

Hjemmelaget bountysjokolade

$
0
0

Her kommer endelig oppskriften som mange av dere har spurt etter, etter at jeg lagde disse bountysjokoladene på SnapChat og Instagram Stories tidligere i uken.

Jeg liker så godt når jeg kna lage lekre små godiser – jeg som definitivt ikke er en konditor! Disse små bountyene blir både fine og gode, og de er lette å lage. Jeg varmer først opp kokosmelk, kokos, sukker og vaniljesukker, så stapper jeg massen i en liten grillform i aluminium som er 20 x 17 cm og setter den i fryseren til neste dag. Da er det bare å dele opp i passe stykker og dyppe i smeltet sjokolade.

Sjokoladen holder seg godt på et kaldt rom eller i kjøleskapet.

Oppskrift på hjemmelaget bountysjokolade

32 biter

2 dl helfet kokosmelk
200 g kokos
50 g sukker
1 ts vaniljesukker
300 g mørk sjokolade
40 g delfiafett
50 g hvit sjokolade

Kle en form på 20 x 17 cm med bakepapir. Jeg bruker å krølle sammen bakepapiret først, så er det lettere å få det til å ligge på plass.

Hvis det er et fast lokk med kokosmelk øverst i boksen, bruker du det pluss nok av resten av boksen til at det blir 2 dl. Hvis det er enklere å måle, kan du sette en kasserolle på vekten og veie opp 200 gram av kokosmelken. Det går helt fint selv om det ikke er et sånt fast lokk med tykkere melk på toppen også – bare så det er sagt!

Ha kokosmelken, kokosen, sukkeret og vaniljesukkeret i en kasserolle og varm det opp til det blir så varmt at du nesten ikke greier å dyppe fingeren i massen.

Hell massen over i formen og klem den godt sammen. Sett formen i fryseren til neste dag.

Smelt sammen den mørke sjokoladen og delfiafettet over vannbad, i mikrobølgeovn eller helt svak varme i en kjele.

Del opp kokosmassen i passe stykker. Jeg deler den i 4 den ene veien og 8 den andre. Legg en og en bit på en gaffel og dypp dem i sjokoladen. Legg dem over på en bakerist til sjokoladen størkner.

Smelt den hvite sjokoladen og ha i et lite kremmerhus. Klipp et lite hull på tuppen og fordel sjokoladen over bountybitene.

La sjokoladen stå kaldt.

 

Akkurat passe seige karameller – som er lette å lage!

$
0
0

Dette er den PERFEKTE OPPSKRIFTEN PÅ KARAMELLER! Glem karameller som må kokes i en time. Glem karameller som blir sukrete etter en dag eller tre. Og glem karameller som får en våt rand rundt det hele etter noen dager.

Disse karamellene blir helt perfekte og de holder seg helt perfekte til du har gumlet i deg alt sammen!

Det er én ting du må være nøye med når du koker karamellene, og det er at du rører skikkelig i bunnen av kasserollen hele tiden mens det kokes opp og nesten hele tiden mens det koker. Det brenner seg nemlig fort fast. Og skulle det gjøre det skynder du deg bare å sile røren over i en ny kasserolle og fortsette kokingen.

Jeg bruker Tørsleffs søte, kondenserte melk til karamellene og ettersom den allerede er skikkelig tykk og god, trenger hele røren bare å koke et sted mellom 7 og 10 minutter før den er ferdig.

Har du et steketermometer, er det kjekt å bruke det under kokingen. Massen er ferdig når den har blitt 116 grader, men det går bra uten også. Du ser det på fargen og kjenner det på konsistensen når de er ferdige. Du kan også ta kuletesten for å sjekke om de er ferdige. Ta litt karamellmasse på en teskje og hell over litt kaldt vann. Greier du å samle massen til en kule, er det ferdig!

Oppskrift på seige karameller

til en form på 20 x 17 cm

1 boks Tørsleffs søt kondensert melk, 397 gr
200 g sukker
125 g lys sirup
125 g smør
¼ ts flaksalt

Kle en form på ca. 20 x 17 cm med bakepapir. Jeg bruker en grillform i aluminium.

Ha alle ingrediensene unntatt saltet i en tykkbunnet kasserolle og kok opp på medium varme under konstant røring. Se teksten litt lenger opp! La det koke i 7-10 minutter, også det under omrøring, til massen har blitt gyllenbrun og du kjenner at den begynner å tykne.

Bruker du steketermometer, skal massen bli 116 grader.

Hell karamellen over i formen og fordel den jevnt utover. Vær forsiktig, for dette er kjempevarmt. La karamellen stå i 2-3 minutter før du drysser over flaksaltet. Karamellen trenger ca. 2 timer på å stivne nok til at du kan skjære i den og at den fremdeles holder fasongen.

Karamellen oppbevares fint i romtemperatur.

Da er det bare å nyte! Og passe på eventuelle plomber i tennene 😉

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen, som er importør av Tørsleffs til Norge. 

PS! Vikingmelk fungerer ikke til denne oppskriften!


Havreflarn

$
0
0

Vi brukte bestandig å ha boksen full av havreflarn til jul! Det er lettlaget og skikkelig godt, og det må jo være en god kombinasjon.

Oppskriften jeg bruker er fra en mammas gamle kokebøker, og der står det faktisk at havreflarn er det svenske navnet mens de i Norge heter blondebrød. Det har jeg aldri hørt før, så her må vi vel konkludere med at vi har blitt totalsjarmert av svenskene.

Når du har laget røren, er det lurt å lage en prøvekjeks først for å vite at alt stemmer og at kjeksene er passe store. Her i originaloppskriften står det at dersom kjeksene ikke holder sammen etter at de er stekt og avkjølt, kan det tilsettes et egg. Det har jeg aldri gjort, men da vet du det.

Disse havreflarnene kan veldig lett gjøres glutenfrie også. Da erstatter du hvetemelet med maisennamel.

Oppskrift på havreflarn eller blondebrød

ca. 35 kjeks

200 g mykt smør
200 g sukker
200 g lettkokte havregryn
20 g (1 ss) hvetemel

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Pisk smør og sukker hvitt. Skrap ned bollen en gang eller to sånn at alt blir pisket med. Ha i havregrynene og hvetemelet og rør det inn. Det kan du godt gjøre for hånd.

Sett en liten topp på et bakepapirkledd stekebrett og stek en prøvekake, se teksten litt lenger opp. Stekes i 10-12 minutter.

Ta ut brettet og la kjeksen ligge i ro til den stivner. Da legger du den forsiktig over på en bakerist til avkjøling.

Så kan du steke resten av kakene.

Havreflarnene holder seg fint i en lufttett boks!

 

Kardemommepinner

$
0
0

Jeg elsker brune pinner og det vet jeg at det er mange av dere som gjør også! Nå har jeg laget dem i en ny variant, nemlig som kardemommepinner! Og de er skikkelig gode! Sprø en en akkurat passe liten seighet midt inni. Og så smaker de altså av godt smør, sukker og kardemomme. Herlig!

Du kan klikke deg inn til oppskriften min på colapinner her!

På samme måte som colapinner eller brune pinner, er disse kardemommepinnene enkle og kjappe å lage! Og de holder seg fint i en lufttett boks.

Oppskrift på kardemommepinner

200 g mykt smør
200 g sukker
300 g hvetemel
1 ½ ts kardemomme
1 ts bakepulver
1 eggeplomme
1 ss sirup

Sett stekeovnen på 170 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir.

Pisk smør og sukker hvitt, 5-6 minutter. Skrap ned langs kantene en gang eller to slik at du får med deg alt i piskeprosessen. I mellomtiden blander du sammen de tørre ingrediensene.

En slik smørdeig skal aldri arbeides mer med enn akkurat det som er nødvendig for at den skal henge sammen, så når smør og sukker er pisket hvitt gjelder det å være litt effektiv med resten av tillagingen. Visp inn eggeplommen og sirupen før du har i de tørre ingrediensene og kjører miksmasteren rundt akkurat nok til at alt er blandet sammen. Du kan godt ta de siste rundene for å få med deg smitt og smule med en sleiv.

Tøm deigen ut på en lett melet benk. Klem den sammen før du deler den i 6 like store deler. Rull hver del ut til en pølse like lang som stekebrettet er bredt. Legg tre pølser på hvert brett. Klem pølsene flate.

Pensle med sammenvispet egg. Finhakk nøttene eller mandlene og fordel dem over. Stek begge brettene samtidig i 12-14 minutter. De skal ha fått en gyllen farge og ha en fast skorpe på oversiden.

La stengene ligge i ro på stekebrettet i noen minutter før du forsiktig legger dem over på en bakerist til avkjøling. Bruk en brødkniv og skjær stengene på skrått til pinner.

 

Risboller med en liten vri

$
0
0

Risboller er akkurat like populært å servere i hvilken som helst barnebursdag som til jul! Disse er superenkle å lage, holder fasongen veldig fint og de smaker skikkelig godt!

Som du kan se på bildene – iallfall hvis du ser godt etter – er det noen forskjellige varianter. Jeg har nemlig fått fullstendig dilla på frysetørkede bringebær. De bruker jeg som pynt på denne lekre franske sjokoladekaken og i den franske nougaten! Hm! Her ser det ut som det er en kobling mot Frankrike. Men, risboller er vel ikke franske.

Du får kjøpt disse tørkede bærene i en del Meny-butikker. Det er godt mulig de har dem andre steder også, men jeg har iallfall kjøpt mine på Meny i Sarpsborg alle gangene.

Bringebærene gir en veldig god, litt syrlig smak til de søte risbollene. Men, her skal jeg skynde meg til å si at det går veldig bra å lage dem uten bringebærene også. For de er jo veldig gode helt i seg selv.

Vil du gjøre dem ekstra feststemte, kan du smelte hvit sjokolade og pynte dem med, som jeg har gjort med noen.

Oppskrift på risboller – med og uten frysetørkede bringebær

125 g delfiafett eller en annen kokosnøttolje
125 g mørk sjokolade, jeg bruker 70 % sjokolade
1 ½ ts pulverkaffe rørt ut i 1 ss kokende vann
½ ts flaksalt
1 egg
125 g sukker
1 ts vaniljesukker
75 g puffet ris
20 g frysetørkede bringebær
40 g hvit sjokolade

Ha delfiafettet i en kjele sammen med sjokoladen, pulverkaffen (utrørt i kokende vann) og saltet og smelt det sammen. Sett det til side og la det avkjøles i 5 minutter.

Pisk egg, sukker og vaniljesukker til en luftig eggedosis. Det tar 5-6 minutter. Hell så den litt avkjølte sjokoladen i miksebollen i en stråle mens vispene går på full styrke. Ta ut vispene og rør inn det puffede risen med en slikkepott. Knus bringebærene og bland mesteparten av dem i røren. Resten gjemmer du til etterpå. Her har jeg blandet bringebærene inn i ca. halvparten av røren.

Fordel massen i små topper utover to bakepapirkledde stekebrett. Har du en liten isskje, er den veldig kjekk å bruke til dette. Ellers bruker du to teskjeer. Dryss resten av bringebærene på toppen av risbollene.

Smelt den hvite sjokoladen og ha den i et kremmerhus. Lag et lite hull på tuppen og ha over risbollene.

Sett brettene enten i kjøleskapet eller i et kaldt rom til risbollene har stivnet. De må oppbevares kaldt.

 

Sjokoladetrøfler

$
0
0

Mørke, hjemmelagde sjokoladetøfler er både knallgodt å spise og veldig enkelt å lage!

Tidligere i høst hadde jeg besøk av Elin Vatnar Nilsen, som driver bakebloggen Krem.no og da lagde vi disse herlighetene av noen sjokoladetrøfler. Det var Elins oppskrift vi brukte som utgangspunkt, og så brukte vi noen frysetørrede bringebær som jeg hadde liggende til den ene varianten og en liten skvett Contreau til den andre. Du kan bruke annen appelsinlikør om du har det stående også. Og, skulle du ikke ha frysetørrede bringebær – som det ikke er enkelt å finne i butikken, men som jeg bruker å kjøpe på Meny i Sarpsborg – kan du bare rulle bringebærvarianten i kakao også.

Jeg kan garantere deg at det blir godt samme hva.

Både Elin og jeg er skjønt enige om at det er lurt å lage trøflene forholdsvis små, så kan man heller forsyne seg med to eller tre.

 

Sjokoladetrøfler med Contreau

ca 50 trøfler

1 dl kremfløte
125 g mørk sjokolade, 70 %
125 g vanlig kokesjokolade
2 korker Contreau (korken fra flasken)
2-3 ss bakekakao

 

Sjokoladetrøfler med bringebær

ca. 50 trøfler

150 g frosne bringebær
1 dl kremfløte
125 g mørk sjokolade, 70 %
125 g vanlig kokesjokolade
15-20 g frysetørrede bringebær (se bilde for å se hvilke bringbær jeg mener)

Om du ikke får tak i frysetørrede bringebær, kan du rulle bringebærvarianten også i kakao.

Ha bringebærene i en liten kasserolle og gi dem et oppkok. Sil dem så over i en bolle. Du trenger ¼ dl med ren bringebærsaft til trøflene.

For begge variantene koker du opp fløten, hakker opp sjokoladen og har den i en bolle. Hell over den kokende fløten og la sjokoladen smelte. Rør det forsiktig sammen. Rør så inn Contreau eller bringebærsaften. Sett bollene i kjøleskapet til avkjøling.

Vil du at det skal gå litt fortere, heller du sjokoladen på en tallerken og setter den i fryseboksen i 15-20 minutter.

Ha kakao i en skål.

Bruker du frysetørrede bringebær, har du dem i en matprosessor og kjører dem til de blir helt smulete. Ha det så over i en skål.

Det er klinete å lage trøflene, så jeg liker å bruke engangshansker. Bruk en teskje å ta ut en liten sjokolademasse. Form den til en kule og ha kulen i enten kakaoen eller bringebærene. Rull dem i massen sånn at de blir helt dekt.

Oppbevar trøflene kjølig, men ta dem ut og la dem bli romtempererte før servering.

Damene in action 🙂

Elin har akkurat shinet opp bloggen sin! Sjekk den gjerne ut – klikk deg inn her!

Farlig gode sjokoladecookies med karmell

$
0
0

Disse cookiene er farlig gode. Nystekte, lunka cookies med sjokoladebiter og myk karamell i midten. Nam!

Dette er en stor porsjon! Det blir ca. 65 cookies! Men, la ikke det bekymre deg! Du kan fryse ned deigen om du ikke bruker hele på en gang eller du kan fryse ned cookiene før du steker dem, for så å ta de opp og steke når du har lyst på. Og, du kan bruke deigen i en like farlig god iskake med både cookie dough og karamell. Den oppskriften kommer på bloggen om noen dager, så det er bare å følge med!

Jeg bruker Tørsleffs dulce de leche i disse cookiene. Det er innkokt, søt kondensert melk, som er tykk som karamell. Om du ikke får tak i det i butikken, kan du også bruke Tørsleffs søte, kondenserte melk og koke den til den blir like tykk. Da setter du hele boksen, med lokket på plass, i en kjele med vann og lar det koke i c. 3 timer. La det avkjøles litt før du tar av lokket og bruker karamellen.

Sjokoladecookies med karamell av dulche de leche

gir 65 kjeks

350 g romtemperert smør
250 g hvitt sukker
200 g mykt, brunt sukker
3 egg
550 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts Tørslefs vaniljesukker
1 ts salt
600 g mørk sjokolade eller sjokoladechips
125 g valnøtter
1 boks Tørslefs karamelliserte melk – dulche de leche

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle 3 stekebrett med bakepapir.

Ha smør, begge typer sukker og eggene i en kjøkkenmaskin og pisk til det er godt blandet. Ha i hvetemel, bakepulver, vaniljesukker og salt og bland det sammen.

Bruker du hel sjokolade, grovhakker du den før du har den – eventuelt sjokoladechips om du bruker det – og grøvhakkede valnøtter i kjøkkenmaskinen. Bland det sammen.

Lag kuler med en isskje eller en spiseskje og fordel utover stekebrettene. Lag en grop i midten og fordel ca. 1 ts med dulche de leche i gropen. Fordel så kjeksdeig over gropen og klem den fast på sidene.

Stek kjeksene i 12­–15 minutter. La de ligge på stekebrettet i noen minutter før du legger dem over på en bakerist til avkjøling.

Du kan gjerne fryse cookiene og så varme dem opp litt før servering. Eller du kan fryse kjeksene før steking og så steke dem når du tenker å servere.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

Hjemmelaget Bounty

$
0
0

Ah! Er du glad i Bounty som du kjøper i butikken, kommer du til å elske denne hjemmelagde varianten også! Den er supergod! Og den er skikkelig kjapp å lage. Jeg kjenner at jeg er spesielt glad i alle de julekakevariantene som er raske å lage i år.

Det er bare fire ingredienser i Bountykulene; kokos, vaniljesukker, søt kondensert melk og melkesjokolade for å dyppe kulene i. Jeg bruker Tørsleffs vaniljesukker – som det er ekte vanilje i – og jeg bruker Tørsleffs søte kondenserte melk. Den passer helt perfekt til disse små kokos- og sjokoladekulene.

Og bare så det er sagt: det er så godt som umulig å bare spise én av disse små herlighetene!

Hjemmelaget Bountykuler

350-400 g kokos
3 ts Tørsleffs vaniljesukker
1 boks Tørsleffs søt kondensert melk
500 g melkesjokolade

Bland sammen mesteparten av kokosen, vaniljesukker og den søte kondenserte melken. Tilsett nok kokos til du får en passe fast masse. Du skal greie å forme små kuler av massen. Hvor mange det blir, avhenger av hvor store kuler du lager. Jeg liker å lage dem forholdsvis små, så kan jeg heller spise to eller tre av dem i slengen.

Smelt sjokoladen over vannbad eller i en mikrobølgeovn og dypp kokoskulene i sjokoladen. La kulene avkjøles på en bakerist.

Det beste er å oppbevare bountykulene i en luftettt boks i kjøleskapet og så la dem romtempereres før servering.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen, som er importører av Tørsleffs til Norge. 

Julefestkake!

$
0
0

Julefesten er sikret, folkens! Saftig og god sjokoladekake med rikelig kremostglasur både mellom lagene og på toppen, og så massevis av julesjokolade fra Anthon Berg rundt og på toppen av kaken. Så et aldri så lite dryss mel melis helt til slutt – bare for å få følelsen av nysnø.

Jeg elsker kaker som er enkle å lage og som allikevel ser skikkelig smashing ut, og det synes jeg denne innfrir! Enig?

Jeg har brukt to rundformer på 20 cm til denne kaken, men har du bare én rundform i den størrelsen, kan du ha all røren i den og så bare dele bunnen etterpå. Da må du bregne litt lengre steketid. Bruk en kakepinne for å sjekke når kaken er ferdig stekt. Det er bestandig et godt tips!

Julesjokoladen fra Anthon Berg, som jeg pynter med, er jo med på å gjøre dette til en skikkelig festkake! Du får kjøpt julesjokoladen hos Meny og Coop Obs! og Coop Extra.

Julefestkake med sjokoladekakebunner og kremostglasur

Sjokoladekaken
50 g bakekakao
2 dl kokende vann
175 g romtemperert smør
300 g mykt brunt sukker
2 ts Tørsleffs vaniljesukker
3 egg
225 g hvetemel
1 ½ ts bakepulver
½ ts natron
175 g rømme, lett- eller seterrømme

Kremostglasur
225 g romtemperert kremost
125 g romtemperert smør
350 g melis
1 ts Tørsleffs vaniljesukker
saft av ½ lime eller tilsvarende mengde sitron

Pynt
2 pk Anthon Berg marsipan- og nougatsticks
2 pk Anthon Berg sjokoladedrasjerte marsipankuler

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle to rundformer på 20 cm. (Se også teksten jeg skriver øverst)

Ha kakaoen i en bolle og hell over det kokende vannet. Rør ut kakaoen og la det stå å avkjøles mens du pisker smør, brunt sukker og vaniljesukker mykt og luftig i en kjøkkenmaskin. Tilsett eggene og pisk dem inn ett og ett.

Bland sammen det tørre og tilsett det, rømmen og den utrørte kakaoen vekselvis mens vispene går sakte rundt. Gi røren en kjapp visping til alt er godt blandet. Fordel rørern i de to rundformene og stek kakebunnene i ca. 45 mintter. Steker du alt i én rundform på 20 cm, må du nok passere over 1 time på steketiden.

Stikk en tynn kakepinne midt ned i kaken for å sjekke om den er gjennomstekt. Kommer pinnen tørr ut, er kaken ferdig. Sitter det igjen rester på pinnen, gir du kaken noen flere minutter i stekeovnen før du prøver igjen.

La kakebunnene avkjøles på en bakerist, men i formen i ca. 30 minutter før du forsiktig løsner formen og legger kakebunnene opp ned på risten.

Du kan gjerne lage kakebunnenen dagen før servering.

Ha kremosten og smøret i en miksebolle og pisk til det blir kremete og luftig. Tilsett melisen og vaniljesukkeret og pisk det inn. Smak til med lime- eller sitronsaften.

Legg en av kakebunnene på et kakefat, eller del kakebunnen (derosm du lager én) og legg den nederste delen på et kakefat. Fordel halvparten av kremostglasuren over før du legger på den andre kakebunnen og så resten av glasuren på toppen.

Plasser marsipan og nougatstengene rundt kaken og dryss marsipankulene over glasuren. Ha 1 ss melis i en sil og sikt over glasuren og kulene helt til slutt.

Kaken holder seg godt i kjøleskapet i flere dager.

God bakst og god fest!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen, som er importører av Anthon Berg til Norge. 


Lakriskaramell

$
0
0

Jeg er et lakrismenneske! Elsker lakris! Har alltid gjort det og jeg tipper på at jeg alltid kommer til å elske det. Nå har jeg laget lakriskarameller som smaker farlig godt! Jeg bruker samme oppskrift som når jeg lager disse kjempegode karamellene (sponset link) og så tilsetter jeg rålakrispulver. Det får du kjøpt i enkelte velassorterte dagligvarebutikker, kanskje i noen helsekostbutikker og i kjøkkenbutikker. Jeg tror faktisk også at det går an å bruke Hockeypulver – du vet sånn godteri som vi spiste da vi var små (jeg spiste det iallfall). Jeg har ikke prøvd med Hockeypulver, men som jeg husker smaken, er den ganske så lik det rålakrispulveret. Så prøv det om du ikke får tak i rålakrispulver.

Lakriskarameller

til en form på 20 x 17 cm

1 boks søt kondensert melk – ikke Vikingmelk
200 g sukker
125 g lys sirup
125 g smør
5 toppede ts med rålakrispulver + litt til dryssing
evt. litt gulldryss

Kle en form på ca. 20 x 17 cm med bakepapir.

Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kasserolle og kok opp på medium varme under konstant røring. La det koke i 10-12 minutter, også det under omrøring, til massen har blitt gyllenbrun og du kjenner at den begynner å tykne.

Bruker du steketermometer, skal massen bli 116 grader. Du kan også sjekke om den er ferdigkokt ved å ta litt karamell på en teskje og så dyppe den i kaldt vann. Kan du samle karamellen sammen og lage en kule, er den ferdig. Hvis ikke, koker du litt til.

Hell karamellen over i formen og fordel den jevnt utover. Vær forsiktig, for dette er kjempevarmt. La karamellen stå i 2-3 minutter før du drysser et tynt lak med lakrispulver over. Her har jeg også drysset over noen gullflak. De er definitivt ikke nødvendige for smaken.

Karamellen trenger ca. 2 timer på å stivne nok til at du kan skjære i den og at den fremdeles holder fasongen.

Karamellen oppbevares fint i romtemperatur. Jeg bruker bare å legge plastfolie over formen og så skjære av biter etterhvert.

Kos deg!

 

Sjokoladefudge

$
0
0

Endelig! Her kommer det en oppskrift på sjokoladefudge på bloggen! Disse er kjempeenkle å lage. De siste årene har jeg fått helt dilla på å lage karameller med søt kondensert melk til jul – sjekk oppskriften her – så da tenkte jeg at jeg fikk teste å bruke samme grunnoppskrift til sjokoladefudge også. Og det funket riktig så bra!

Vil du teste lakriskaramell, klikker du deg inn her!

Jeg har et glass med gullstøv stående – som jeg fant i en fancy delikatessebutikk – som jeg gikk litt bananas med når jeg skulle pynte sjokoladefudgen. Det trengs ikke, bare så det er sagt. Men har du annen fin pynt liggende, er det bare å kjøre på. Det er jo tross alt jul!

Sjokoladefudge med pistasjnøtter

til en form på ca. 17 x 20 cm

1 boks søt kondensert melk – ikke Vikingmelk
150 g sukker – merk at jeg bruker mindre sukker her enn i de vanlige karamellene
125 g lys sirup
125 g smør
150 g sjokolade, rundt 55 % kakao
100 g pistasjnøtter
evt. litt gulldryss

Kle en form på ca. 20 x 17 cm med bakepapir.

Ha den søte kondenserte melken i en tykkbunnet kasserolle sammen med sukker, sirup og smør og kok opp på medium varme under konstant røring. La det koke i 10-12 minutter, også det under omrøring, til massen har blitt gyllenbrun og du kjenner at den begynner å tykne.

Bruker du steketermometer, skal massen bli 116 grader. Du kan også sjekke om den er ferdigkokt ved å ta litt karamell på en teskje og så dyppe den i kaldt vann. Kan du samle karamellen sammen og lage en kule, er den ferdig. Hvis ikke, koker du litt til.

Mens karamellen koker, hakker du opp sjokoladen.

Ta kasserollen av varmen og rør inn 100 g av sjokoladen. Rør til alt er smeltet inn. Tilsett ca. 75 g av pistasjnøttene og rør dem inn også.

Hell karamellen over i formen og fordel den jevnt utover. Dryss over resten av sjokoladen og pistasjnøttene og eventuelt gullstøv.

Sjokoladefudgen trenger ca. 2 timer på å stivne nok til at du kan skjære i den og at den fremdeles holder fasongen.

Oppbevares fint i romtemperatur. Jeg bruker bare å legge plastfolie over formen og så skjære av biter etterhvert.

Kos deg!

 

Nøttekaramell med sjokolade

$
0
0

Oh la la! La meg advare deg med en gang: dette er FARLIG godt! Bare tenk deg denne kombinasjonen: en blanding av sknasende nøtter badet i seig karamell med et lokk av melkesjokolade og et lett saltdryss på toppen! Jeg dåner nesten bare jeg skriver om det nå! Ha ha ha!

Formen med de ferdige karamellene har stått i kjøleskapet her på verkstedet de siste dagene, og jeg kan melde om at det har forsvunnet karamell i høyt tempo. Jeg må garantert lage igjen før jul!

Etter at jeg begynte å koke karameller med søt kondensert melk fra Tørsleffs fikk jeg et helt nytt karamell-liv! Karamellen koker ferdig riktig så fort, den holder seg kjempefint i fasongen når den er avkjølt og, ikke minst, den sukrer seg ikke, noe som bestandig er et tilbakevendende problem med barndommens fløtekarameller.

Jeg elsker denne måte å koke karameller på og jeg ELSKER karamellene! Jeg var derfor spent på hvordan de ble smakende når jeg kjørte på med massevis av nøtter og sjokolade i tillegg. For alle som elsker Snickers vil det være et must å lage disse karamellene! Jeg er frimodig nok til å mene at disse smaker enda bedre.

Nok skryt: Her kommer oppskriften! Ha ha ha!

Se etter denne boksen i butikken!

Nøttekaramell med melkesjokoladelokk

til en form på 20 x 17 cm

1 boks Tørsleffs søt kondensert melk, 397 gr
200 g sukker
125 g lys sirup
125 g smør
200 g peanøtter med salt
75 g pekannøtter
50 g pistasjnøtter uten skall og salt
200 g melkesjokolade
50 g hvit sjoklade
½ ts flaksalt
evt. litt bladgull

Kle en form på ca. 20 x 17 cm med bakepapir.

Ha Tørsleffs søt kondensert melk i en tykkbunnet kasserolle sammen med sukker, sirup og smør og kok opp på medium varme under konstant røring. Det er viktig at du rører skikkelig i bunnen av kasserollen hele tiden mens det kokes opp og nesten hele tiden mens det koker. Det brenner seg nemlig fort fast. Og skulle det gjøre det skynder du deg bare å sile røren over i en ny kasserolle og fortsette kokingen.

Koketiden er litt avhengig av hva slags kasserolle du bruker, men beregn et sted mellom 10 og 20 minutter. Har du et steketermometer kan du bruke det under kokingen. Massen er ferdig når den har blitt 116 grader. Du ser det også på fargen og kjenner det på konsistensen når de er ferdige, og for å være sikker (om du ikke har et termometer) kan du ta kuletesten.  Ta litt karamellmasse på en teskje og hell over litt kaldt vann. Greier du å samle massen til en kule, er det ferdig!

Fordel nøttene i bunnen av formen før du heller karamellen over. Bamk litt i formen sånn at karamellen renner innimellom nøttene, men vær forsiktig, for dette er kjempevarmt. La karamellen stå på benken en stund før du setter den i kjøleskapet til den stivner, ca. 1 time.

Smelt begge sjokoladene i hver sin bolle  over vannbad, i en mikrobølgeovn eller rett i en kasserolle på veldig svak varme (jeg har platen stående på hakk 1 på induksjonsplatene mine).

Melkesjokoladen fordeler du over karamellen. Dryss over flaksaltet. Den hvite sjokoladen har du i et lite kremmerhus og fordeler i strimler over melkesjokoladen.

Her har jeg også drysset over bittelitt flak av bladgull som du får kjøpt i enkelte kjøkkenutstyrsbutikker.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

Panettone – italiensk julebrød

$
0
0

Å herlige land! Panettone i mitt hjerte, sier jeg bare! Her snakker vi om et skikkelig luksusbrød med store mengder egg og smør og en søt og sprø topping av mandler og nøtter.  Brødet har sitt utspring i Milano og det blir tradisjonelt spist rundt jul og nyttår.

Jeg har bakt det før, og har en oppskrift på det i juleboka min (som kom ut for ca. 1 million år siden) også, men denne her er nok mye mer autentisk enn de jeg har laget før. Jeg var derfor kjempespent da brødet var ferdigbakt og jeg skulle skjære i det for føste gang. Ble det så luftig som jeg ønsket? JA! Det ble det! Jeg er superfornøyd og det smaker HIMMELSK!

Deigen er ganske så like en briochedeig, og når du lager gjærdeiger som har så mye egg og smør i seg som disse, er det superviktig å la deigen få heve så lenge som den trenger. Hvis ikke, vil du ende opp med et veldig tungt brød. Lar du deigen imidlertid få god tid på seg, belønner deg den med den luftigste av de luftige deigene. Alt fettet fra smøret og eggene forblir i brødet mens væsken fordamper under stekingen, og det er dette som er det magiske som skjer.

Jeg bruker dessuten bestandig et steketermometer når jeg steker brød som dette, så kan jeg være helt sikker på at brødet er gjennomstekt før jeg tar det ut. Jeg stikker termometeret midt i brødet når jeg innbiller meg at det snart er ferdig og steker brødet til det har en kjernetemperatur på 97 grader.

Jeg fant et gammelt opptak fra Marhta Stewart-show hvor en italiener sto og bakte panettone. Hans versjon tok imidleritd 2 uker å lage, for han brukte en surdeig lagd av Granny Smith-epler og vann i sine panettone. Inspirasjonen til denne oppskriften kommer fra italieneren, men jeg kuttet ned ganske betraktelig ned på antall dager i prosess. Min versjon baker du på én og samme dag.

Panettone – italiensk julebrød

til 1 brød bakt i rundform på 20 cm

Deigen
75 g rosiner*
225 g hvetemel
200 g hvetemel tipo 0 (pizzamel evt. mel som heter Manitoba)
1 ½ pk gjær, fersk eller tørr
1 ½ ts salt
1 ¼ dl melk
4 egg
skall fra 1 appelsin
skall fra 1 sitron
250 g kaldt smør

Toppingen
60 g mandler
20 g hasselnøtter
2 eggehviter
60 g maisenna
75 g perlesukker
noen mandelflak

*Jeg fant noen rosiner på butikken fra Sun-Maid som hetere Sour Lemon flavored golden raisins. De selges i pakker med 10 småesker. De passet perfekt å bruke i panettonen.

Ha rosinene i en skål og hell over kokende vann og la de stå mens du lager deigen nesten ferdig.

Ha begge hvetemeltypene i en bakebolle sammen med gjær og salt. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i. Deigen skal eltes så lenge at den vil bli godt blandet inn i deigen.

Jeg bruker kjøleskapskald melk som jeg pisker lett sammen med eggene før jeg har i bollen.

Elt deigen på laveste hastighet i 12-13 minutter. Skru opp hastigheten litt det siste minutter.

Vask appelsinen og sitronen godt før du river det oransje og gule av skallet på den fine siden av rivjernet. Del smøret i terninger. Ha i sitruskallet og smøret (smøret tar i litt etter litt) og elt det inn i deigen. Elt i 8-9 minutter til til du har fått en glatt deig som nesten slipper bollen. Hell av vannet på rosinene og elt dem inn de siste 30 sekundene.

Ta ut eltekroken og dekk bollen med et lokk. La deigen heve til minst dobbel størrelse. Det tar omlag 1 ½ time.

I mellomtiden kan du lage toppingen. Ha mandlene, hasselnøttene, eggehvitene, maisennaen og 60 gram av perlesukkeret i en matprosessor og kjør knivene til det blir en masse. Ha det over i et kremmerhus.

Kle en rundform på 20 cm med bakepapir i bunn. For at brødet skal kunne heve over formen, uten å ramle utover sidene, må du også bygge opp formen. Jeg bretter to bakepapir doble (for at det skal bli litt mer hold i dem) og plasserer dem ved siden av hverandre inne i formen sånn at de dekker rundt det hele.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Form den til et rundt brød. Mens du ruller dette sammen til et brød, strammer du deigen sånn at du får en glatt overflate. Du gjør på samme måte som når du ruller ut boller, bare at du nå må bruke begge hendene til utrullingen.

Plasser brødet i rundformen. Klipp et hull på tuppen av kremmerhuset og fordel mandel- og nøttemassen over. Dette er litt mye masse, så du trenger ikke å bruke alt, men det var for lite å bare bruke 1 eggehvite (derfor litt dårlige mål akkurat her). Du trenger ikke å smøre den utover, for den vli flyte litt utover så lenge som du fordeler den i sirkler. Dryss over resten av perlesukkeret og mandelflakene.

Legg plastfolie over toppen og la brødet heve til dobbel størrelse. Hos meg tok det litt i overkant av 1 time. Du kan stikke en finger lett ned i deigen for å sjekke om den er ferdighevet. Hvis deigen kommer rett opp igjen der du klemmer ned, skal den heve litt til, men om gropen forblir en grop, er brødet klart til steking.

Forvarm ovnen til 180 grader over- og undervarme.

Sett brødet på en rist på nederste rille i stekeovnen. Stekes i ca. 1 time og 15 minutter. Etter ca. 1 times steking, kan du veldig gjerne stikke et steketermometer i brødet for å sjekke kjernetemperaturen. Brødet er ferdig når det har en kjernetemperatur på 97 grader.

Fordi bakepapiret går over brødet, vil det beskytte brødet noe sånn at det ikke så fort blir for brunt stekt, men om det skulle bli for mørkt, kan du legge over et bakepapir.

Sett formen på en bakerist og la brødet avkøles litt før du forsiktig tar av både formen og bakepapiret.

Innpakket i tett folie holder brødet seg saftig og fint i mange dager. Det kan også fryses.

Knallgodt å spise med godt smør og en god marmelade på toppen til frokosten i adventstiden og julen.

 

Gule bomber

$
0
0

Det måtte jo komme! En liten variant av de kjempepopulære små suksesskakene som jeg vet det er så mange av dere som elsker. I denne varianten har jeg kuttet ut det øverste laget med mandelbunn, eller topp da som det jo egentlig blir, så her er det mandelbunn og gul krem med smeltet sjokolade på toppen. Og ettersom det straks er jul, har jeg freshet dem opp med litt gullstrøssel også. Det kjøpte jeg i en fancy pancy delikatessebutikk. Du kan selvfølgelig pent hoppe over glitteret!

Kakene holder seg fint i kjøleskap i mange dager, og de er også veldig fine å fryse ned. De tiner fort igjen. Ta dem gjerne ut av kjøleskapet en stund før servering sånn at den gule kremen rekker å bli romtemperert før du spiser. Da blir den ekstra god!

Har du en mandelkvern, du vet den gamle gode versjonen der du står og sveiver rundt, så bruk den til mandelbunnen. Da blir det bedre hold i massen.

Gule bomber

 45-50 små suksessterter

Mandelbunnen
225 mandler
3 eggehviter
150 g sukker

Den gule kremen
200 g kjøleskapskaldt smør
6 eggeplommer
1 ¼ dl fløte
1 dl H-melk
1 ts vaniljesukker
150 g sukker
25 g maisenna

Smeltet sjokolade
50 g mørk sjokolade

Start med den gule kremen, så rekker den å avkjøles mens du lager bunnene.

Del smøret i terninger og sett til side. Ha resten av ingrediensene i en kjele og kok opp under stadig omrøring. La massen koke i 40-60 sekunder, til det blir tykt. Ta kjelen av varmen og rør inn det kaldet smøret, litt etter litt, til det er helt rørt inn. For å være sikker på at det ikke blir med noen små rester av egg i den ferdige kremen, bruker jeg å ha kremen gjennom en sil så snart den er ferdigkokt. Legg plastfolie over bollen, helt ned til kremen og sett kremen i kjøleskapet.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle 2 stekebrett med bakepapir.

Mal mandlene, enten med en mandelkvern eller i en matprosessor.

Ha eggehvitene i en helt ren miksebolle og pisk til de blir hvite og begynner å forme seg i topper. Tilsett sukkeret i en stråle mens vispene går rundt. Pisk til du får en helt blank og luftig marengs. Rør så inn mandlene.

Fest en glatt sprøytetupp som har ca. 1 ½ cm i diameter i en sprøytepose og ha i mandlmassen. Sprøyt små kaker som er 4 ½ cm i diameter.

Så lenge som du bruker varmluft kan du steke begge brettene samtidig, men sjekk om du eventuelt må bytte plassering på brettene halvveis, dersom stekeovnen steker litt ujevnt.

Stek kakene i 11-13 minutter, til de begynner å bli litt brune rundt kantene. Ta ut brettene og la kakene ligge i ro i noen minutter, slik at de stivner, før du forsiktig legger dem over på et bakebrett.

Når både kakene og den gule kremen er avkjølt, er det klart for å sette dem sammen. Ha den gule kremen i en sprøytepose med samme tupp som den du bruke til kakene. Fordel kremen på kakene. Har du ikke en egnet sprøytetupp, går det helt fint å fordele den gule kremen med to teskjeer også.

Smelt sjokoladen og ha den i en liten sprøytepose og fordel sjokoladen over kakene. Dryss eventuelt over litt gulldryss.

Kos deg!

 

Viewing all 119 articles
Browse latest View live