Quantcast
Channel: Julekaker – Fru Timian
Viewing all 119 articles
Browse latest View live

Klassiske berlinerkranser

$
0
0

Berlinerkranser er noe av det beste julebaksten jeg vet! Den setningen tror jeg egentlig at jeg kan starte nesten alle julebakstoppskriftene med! Ha ha ha! Jeg elsker jo julekaker! Det er noe med disse små og sprø kakene, fulle av deilig smør, som er nesten uimotståelig godt! Så er det noe med at vi spiser dette bare i en kort peripode av året.  Og da blir det ekstra eksklusivt når det først er sesong!

Jeg starter å spise julekakene så snart jeg har bakt noen. Det betyr at noen av kakeboksene er tomme før julen synges inn, men da har vi iallfall kost oss masse i desember!

Oppskriften min på berlinerkranser er nok riktig så lik brorparten av berlinerkransoppskrifter som finnes rundt om, for det er jo gjerne sånn med de klassiske julekakeoppskriftene.

Deigen trenger noen i kjøleskap før du begynner å rulle ut kransene, så lag gjerne deigen dagen før bakingen.

Cathrine Knudsen og jeg bakte både disse klassiske berlinerkransene og kokosmakronene da hun var på besøk hos meg for litt siden. Det kommer to filmer fra besøket om ikke lenge. 

Klassiske berlinerkranser

Ca. 40 berlinerkranser

2 kokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
125 g sukker
250 g mykt smør
300 g hvetemel
eggehvite til pensling
perlesukker til dryssing

Kok de to eggene, som du skal bruke de kokte eggeplommene fra, i 9 minutter. Hell over kaldt vann og avkjøl eggene før du fjerner eggehvitene og moser eggeplommene gjennom en sil og ned i en miksebolle. Ha i de rå eggeplommene og sukkeret i bollen også og pisk det sammen til det begynner å bli litt luftig. Det skal ikke ble en eggedosis, bare bli godt sammenpisket.

Del smøret i terninger og ha det og hvetemelet vekselsvis i miksebollen mens du pisker det sammen. Jeg liker best å bruke en flatpisk når jeg pisker dette sammen. Når deigen har kommet sammen, tar du den ut og pakker den i plastfolie og legger i kjøleskapet til neste dag.

Neste dag skrur du stekeoven på 170 grader varmluft og kler to stekebrett med bakepapir.

Dryss et helt tynt lag hvetemel på bakebordet. Ta ut  ¼ av deigen og del i 10 like store biter. Rull hver del ut til en pølse på ca. 10 cm og form den til en berlinerkrans. Gjenta med resten.

Pensle kransene med eggehvitene og dryss over perlesukker.

Stek berlinerkransene i 10-12 minutter. De skal akkurat til å begynne å bli litt brune i kantene. Da er de ferdige.

La dem ligge på stekebrettet i noen minutter før du forsiktig løfter dem over på en bakerist og lar de avkjøles helt.

Berlinerkransene holder seg godt i mange uker i en lufttett kakeboks.

God julebakst!

 


Julekake bakt med tangzhong

$
0
0

Med min nye iver på å bake med tangzhong-metoden, har jeg nå bakt kjempegode julekaker med saftige rosiner i. Det er så godt det! Så da tenkte jeg at det sikkert er en oppskrift som du også har lyst til å prøve deg på.

Du kan lese mer om tangzhongmetoden her!

Nå i adventstiden spiser jeg gjerne julekake til kveldsmat på en helt vanlig kveld og – ikke minst – til frokost i helgene. Med godt smør og ost på! Nam! Jeg vet det er brunost som er det klassiske å ha på julekaken – og jeg elsker det også – men jeg er kanskje aller svakest for god hvitost og en marmelade over smøret.

Du har nok helt sikkert dine egne favorittmåter og spise julebrødet på, så her er det fritt fram.

God bakst!

Julekake tangzhong

2 julekaker

Jevningen
4 dl melk
80 g hvetemel

Deigen
125 g rosiner
1 dl kokende vann
720 g hvetemel
100 g sukker
1 ts kardemomme
¾ pk gjær, fersk eller tørr
2 dl melk
50 g mørk sirup
1 egg  + egg til pensling
125 g kaldt smør

Ha hvetemelet og melken til jevningen i en kasserolle og varm det opp til det tykner. Rør godt i bunnen hele tiden. Hell jevningen over i en skål og sett den til avkjøling. Den kan stå på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet.

Ha rosinene i en bolle og hell over det kokende vannet. La det stå mens du lager deigen.

Ha hvetemel, sukker, kardemomme, gjær, melk, sirup, egg og jevningen i en bakebolle og elt deigen på laveste hastighet i 12-14 minutter. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett oppi bakebollen.

Del smøret i terninger og ha i bollen og elt videre til smøret er godt innarbeidet i deigen, 4-5 minutter. Skru opp tempoet på eltekroken de siste 2 minuttene. Hell ut vannet av rosinene og la de elte med de siste 30 sekundene.

Dekk bollen med et lokk og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i to like store deler og form til to brød som du plasserer på et bakepapirkledd stekebrett.

Dekk brødene med et løst lag plastfolie og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme.

Piske lett sammen egget før du pensler brødene. Snitt brødene med en skarp kniv eller et barberblad før du steker dem på nederste rille i stekeovnen i ca. 50 minutter. Du kan gjerne sjekke med et steketermometer for å se om det er gjennomstekt. Det er det når kjernetemeraturen er 97 grader.

Avkjøl brødene på en bakerist.

 

Barndommens peppernøtter

$
0
0

Hjemme hos en av mine barndomsvenninner, Ann Kristin, hadde de bestandig en svært boks med knallgode peppernøtter til jul! Og jeg elsket de peppernøttene! Kanskje ekstra mye fordi vi aldri hadde det hjemme hos oss?

Nå har jeg fått oppskriften, så nå er vi sikret den gode smaken hjemme hos oss også.

Dette er en kjempegod deig å jobbe med, så peppernøttene er veldig fine å lage hvis du skal ha med deg unger på julebaksten. Deigen trenger dessuten ikke å ligge kaldt over natten. Gi den en halvtime på kjøkkenbenken, så er den kald nok til å bli rullet ut til nøtter.

Peppernøtter

ca. 120 peppernøtter

250 g lys sirup
500 g sukker
½ dl fløte
75 g smør
3 ts malt anis*
½ ts pepper
½ ts bakepulver
480 g hvetemel

*Av en eller annen grunn har det plutselig blitt vanskelig å få tak i malt anis i de vanlige dagligvarebutikkene, og det er jo egentlig ganske så rart ettersom det brukes så mye malt anis i julekakene. Men, de flese butikkene selger hel anis, så om du ikke får tak i malt, kan du kjøpe hel og knuse den i en morter eller bruke en krydder/kaffekvern om du har det.

Sett stekeovnen på 170 grader varmluft.

Ha sirup, sukker, fløte og smør i en stor kjele og kok opp. Rør rundt til alt smøret er smeltet.

Ta kjelen av varmen og rør inn alt det tørre. Bland gjerne alt det tørre først, så du er sikker på at det er godt blandet før du rører det inn.

Ta deigen ut av kjelen og pakk den i plastfolie. La den hvile på kjøkkenbenken i 30 minutter før du deler deigen i småbiter og ruller dem ut til små kuler.

Plasser dem, med litt avstand, på to bakepapirkledde stekebrett. Stek begge brettene samtidig. Stekes i ca. 15 minutter. De vil fremdeles føles ganske mye på utsiden, men vil hardne til når de avkjøles. Jeg liker mine peppernøtter best når de er ganske harde og sprø på utsiden, men fremdeles har en litt seig kjerne i midten. Vil du ha de harde helt gjennom, må du steke litt til.

Avkjøl peppernøttene på en bakerist.

Peppernøttene holder seg lenge i en lufttett kakeboks.

 

Brytebrød med ost- og basilikumfyll

$
0
0

Er ikke dette brytebrødet skikkelig lekkert? Det synes iallfall jeg! Og så er det kjempegodt! Her forsvant det så fort som bare det.

Inni hver enkelt rundstykke, er det er herlig liten klump med smeltet ost og hakket basilikum, og så snart brytebrødet er ute av stekeovnen, pensler jeg det med smeltet smør tilsatt finhakket basilikum og drysser over litt finrevet parmesan. Yummy!

Lag brødet som et juletre nå på denne tiden av året og plasser den i en vanlig liten langpanne resten av året når juletremotivet ikke føles like naturlig.

Brytebrødet er supergodt å servere sammen med både denne linsesuppen og denne fiskesuppen. Ja, den er også helt super å bare servere sammen med litt god spekeskinke og god drikke.

Brytebrød med ostefyll i juletrefasong

til 1 brytebrød med 30 små rundstykker

Deigen
450 g hvetemel
1 ts salt
½ pk gjær, fersk eller tørr
½ dl olivenolje
3 ¼ dl vann, ca. 20 grader

Ostefyllet
2 fedd hvitløk
75 g parmesan
200 g mozzarella
10-15 basilikumblader

Topping
25 g smør
6-7 basilikumblader
10 g parmesan

Ha alle ingrediensene til deigen i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Elt deigen med eltekrok på laveste hastighet i 10-12 minutter. Det er ganske mye væske i deigen så den vil være litt våt, men etter de første 10-12 minuttene med elting, øker du hastigheten på eltekroken og elter kraftig i 3 minutter. Da bruker jeg å holde på kjøkkenmaskinen så jeg er sikker på at den ikke hopper ned på gulvet. Ha ha ha. Nå vil deigen stramme seg til og blir skikkelig blank og fin.

Legg et lokk over bakebollen og sett deigen til heving til den har blitt dobbelt så stor. Det tar godt og vel 1 time.

I mellomtiden lager du ostefyllet. Ha hvitløkfeddene og parmesanen, oppdelt i mindre biter, i en matprosessor og kjør rundt til det blir helt smulete. Her brukte jeg en fersk ball med mozzarella pluss ferdigrevet mozzarella, men du kan bruke det du vil. Ha det samme hva i matprosessoren sammen med resten av osten og basilikumbladene og kjør knivene til alt er hakket opp.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i 30 like store deler.  Når jeg skal dele sånn, bruker jeg å veie deigen og så veie opp hver del. Mine ble på i underkant av 28 gram pr bit, og da skal det bli omlag det for deg også.

Rull hver del ut til en bolle. Det er lettest å gjøre uten mel på benken. Så skal du kjevle hver bolle ut til en runding med en diameter på ca. 8 cm. Da må du bruke litt mel for at det ikke skal sette seg fast.

Fordel 4/5 av ostefyllet på de 30 små rundingene. Brett deigen rundt fyllet og sett dem på et bakepapirkledd stekebrett med, litt avstand, i juletrefasong. Ha skjøten ned mot bakepapiret. 2 rundstykker nederst på bakebrettet. Så 7 rundstykker over der, så 6, 5, 4 og ned til 1 rundstykke på toppen.

Legg plastfolie løst over juletreet og la det heve i 30-35 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Når brødet er ferdig hevet, fordeler du resten av ostefyllet mellom rundstykkene, som nå har hevet sammen.

Stek juletreet i ca. 15 minutter. Mens det stekes, smelter du smøret, finhakker basilikumbladene og blander det sammen. Så snart du har tatt brødet ut av ovnen, pensler du det med det smeltede basilikumsmøret. Så river du parmesanen rett over brødet.

Dra hele bakepapiret av stekebrettet og la det avkjøles på en bakerist. Når det er avkjølt er det lettere å fjerne bakepapiret.

Lykke til og god bakst!

 

Sjakkruter

$
0
0

Jeg kan trygt fastslå at jeg er veldig mye mer entusiastisk overfor disse spiselige sjakkrutejulekakene enn jeg er til sjakkspilling. Kanskje om disse kakene hadde vært brettet og hensikten var å vinne land og spise kaker etterhvert som du vant nytt land. Det hadde vært et perfekt spill for meg!

Disse sjakkrutene er enkle å lage og deigen er veldig god å jobbe med. Det betyr også at disse er fine å lage hvis du skal ha med deg mer eller mindre tålmodige barn på julebaksten. Og det er, selvfølgelig, helt fritt frem for å lage andre mønster enn de tradisjonelle sjakkrutene.

Sjakkruter

300 g hvetemel
200 g mykt smør
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
1 ss bakekakao

Ha hvetemelet, smøret, sukkeret og vaniljesukkeret i en miksebolle og kjør det sammen til en deig. Du kan også bruke en matprosessor til dette.

Ta ut litt over halvparten av deigen og tilsett kakaoen i den deigen som er igjen og kjør kjøkkenmaskinen nok til at kakaoen blir blandet inn.

Del den lyse deigen i 5 like store deler og rull hver del ut til en pølse som er ca. 1 ½ cm i diameter. Den mørke deigen deler du i 4 like store deler og ruller ut til tilsvarende pølser. Plasser pølsene i en sjakkmønstret firkant, se bildene av de ferdige kjeksene. Klem pølsene litt sammen sånn at du fjerner eventuelle hull mellom dem.

Legg den store pølsen du nå har fått, i kjøleskapet i 30 minutter. Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Skjær pølsen i ca. ½ cm tykke skiver og legg dem over på to bakepapirkledde stekebrett. Stek kjeksene i ca. 10 minutter. Ta dem ut og la dem ligge på stekebrettet i noen minutter før du forsiktig legger dem over på en bakerist til avkjøling.

Oppbevares i en lufttett kakeboks.

 

Hjemmelaget daim med pistasjdryss

$
0
0

Jeg kokte store mengder med daim mens jeg gikk på ungdomsskolen. Godteposene på lørdagene brukte ikke å være store, så da var daimkoking løsningen på søtsuget. Merkelig nok fikk jeg aldri nei til svar når jeg spurte om lov. Jeg tror kanskje ikke mine unger hadde fått lov til å knaske i seg så mye sukker som jeg gjorde. Ha ha ha. Det var andre tider og annet fokus da.

Jeg brukte aldri termometer på 80-tallet, og du trenger ikke det når heller, for du kan bare slutte å koke når karamellen er passe mørk, men om du vil, kan du bruke termometer og da koke til den er 150 grader. Jeg kan ikke huske at jeg smeltet sjokolade og hadde over karamellknekken i ungdomstiden, men det gir definitivt en ekstra svung over smaken. Her har jeg også hakket opp noen pistasjnøtter som jeg drysser over i tillegg til en bitteliten klype flaksalt. Nam!

Hjemmelaget daim med pistasjnøtter

til en form på 25 x 18 cm

150 g sukker
1 ts vaniljesukker
150 g smør
150 g sjokolade – her bruker jeg en lys type med 37 % kakao
25 g pistasjnøtter
en liten klype flaksalt

Kle en form som tåler høy varme med bakepapir og sett den på et underlagsom også tåler høy temperatur.

Ha sukker, vaniljesukker og smør i en kjele og kok opp. La det koke til det blir 150 grader eller passe gyllenbrunt. Når den har fått passe farge, rører du skikkelig kraftig i karamellen. Innimellom skiller den seg sånn at smøret kommer ut, men da er det bare å røre alt du greier til du får samlet den sammen igjen til en flytende karamell.

Hell den over i formen og la den stå i 10 minutter.

I mellomtiden hakker du opp sjokoladen og pistasjnøttene. Fordel sjokoladen over karamellen etter 10 minutter og la den smelte ned før du drar den jevnt utover det hele. Dryss over pistasjnøttene og saltet og la det avkjøles helt til det stivner.

Daimen oppbevares fint i romtemperatur. Knekk eller skjær den opp i passe serveringsbiter.

Kos deg!

 

Nøttekjeks med salt karamellfyll

$
0
0

Når julekjeksene smelter helt på tungen, ja, da vet du at de ble akkurat sånn som du hadde tenkt! Og sånn er det med disse hassennøttkjeksene. De kan spises tradisjonelt alene, én og én, eller du kan sette to og to sammen med en herlig salt karamell mellom, så får du både nøttesmaken og den søte – og salte – karamellen i én og samme kjeks. Nam!

Kjeksene er kjempeenkle og raske å lage. Her bruker jeg en sprøytepose når jeg fordeler røren utover stekebrettene, men du kan også lage små kuler som du fordeler utover.

For å få akkurat den sprøheten i kjeksene, som jeg ønsker, bruker jeg HOFF potetmel i røren. Det er stivelsen i potetmelet som gir både litt ekstra luftighet og sprøhet til kjeksene, og jeg elsker effekten!

LES MER OM HOFF POTETMEL HER!

Og karamellfyllet; ja det snakker egentlig for seg selv, for hvem kan vel motstå salt karamell?

Hasselnøttkjeks med salt karamellfyll

til 30 enkle/15 doble kjeks

Nøttekjeksene
125 g hasselnøtter
200 g romtemperert smør
75 g melis
1 ts vaniljesukker
50 g hvetemel
140 g HOFF potetmel

Karamellfyllet
75 g kjøleskapskaldt smør
2 ss vann
100 g sukker
¾ dl fløte
1 ts flaksalt

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir.

Start gjerne med karamellfyllet, så rekker det å bli avkjølt mens du lager kjeksene.

Del smøret i terninger og sett til side. Ha vannet og sukkeret i en liten kasserolle og la det smelte og småkoke til det blir gyllenbrunt. Ikke rør i blandingen mens det koker. Pass på godt, for det går veldig fort fra lysebrunt til brent.

Når karamellen har fått ønsket farge, tar du kjelen av varmen og heller i fløten. Pass på, for det bruser voldsomt. Sett kjelen tilbake på varmen og rør i sausen. La den småkoke i 4 minutter.

Skru av varmen og rør inn smøret. Rør inn litt av gangen. Rør inn saltet til slutt. La karamellsausen avkjøles litt før du heller den over i et kremmerhus og legger i kjøleskapet. Det skal bare ligge i kjøleskapet til det blir kaldt, men skal ikke rekke å bli hardt.

Mal hasselnøttene enten med en god, gammeldags mandelkvern eller bruk en matprosessor.

Pisk smør, melis og vaniljesukker lyst og luftig med en kjøkkenmaskin. Skrap ned langs kantene en gang eller to, for å få med alt i piskingen.

Ha i de malte nøttene, melet og potetmelet og rør det inn med en slikkepott.

Ha en rund, glatt kaketupp på ca. 2 cm i en sprøytepose og ha i røren. La det være god avstand mellom kakene når du sprøyter dem ut på brettet. Har du ikke sprøytepose og kaketupp, ruller du ut så kuler som du klemmer litt flate og fordeler på de to stekebrettene.

Stek kjeksene i 10-12 minutter. La de avkjøles på stekebrettet i noen minutter før du forsiktig legger dem over på en bakerist.

Klipp et lite hull i karamellfyllposen og fordel fyllet på halvparten av hasselnøttkjeksene. Legg de andre kjeksene på toppen og klem dem sammen.

Kjeksene holder seg sprø og fine, med karamellfyllet, i en dag eller to. Jeg bruker å fryse dem ned, så holder de seg kjempefint. Og de tiner på noen få minutter.

Kos deg!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med HOFF potetmel. 

 

Suldalslefser

$
0
0

Yes! Jeg har bakt tynnlefser og de ble skikkelig gode! Jeg har SÅ lenge gått og tenkt på at jeg burde bruke takken min til noe annet enn å bare steke sveler, amerikanke pannekaker og norske middagspannekaker! Det var på tide å bruke den på det som baksterkjerringer har brukt takker til i all tid – nemlig å steke lefser!

Jeg hadde ingen arvet oppskrift å bruke, så da måtte jeg google og lese for å finne en oppskrift jeg ville teste ut. Da fant jeg ut at BYGDEKVINNELAGET hadde en stor lefsekonkurranse for noen år siden hvor de fikk inn rundt 60 oppskrifter, og 6 av dem ble valgt ut til finale og prøvebaking. Suldalslefsen vant konkurransen.

Mange av lefseoppskriftene jeg fant hadde litt dårlig forklart fremgangsmåte og litt for mye skulle føles til riktig konsistens og steketemperatur, og det er litt vanskelig når man ikke har prøvd det før og da heller ikke noe sammenligningsgrunnlag. I tillegg til å bli kåret som vinner, hadde Suldalslefsen en forholdsvis detaljert fremgangsmåte, så da ble det naturlig å gå for den!

Du finner oppskriftene på de andre finalistene her!

Deigen er helt fantastisk god å jobbe med. Så elastisk og myk, og lett å kjevle ut. Jeg brukte et bakeunderlag i silikon som jeg kjevlet på. I mange lefseoppskrifter står det at det er fint å kjevle på baksiden av en voksduk også. Da kan det være lurt å tegne opp en sirkel i ønsket størrelse sånn at du har noe å kjevle ut fra.

Stekingen av Suldalslefsene skjer i tre trinn. Først stekes den kort på begge sider. Når alle lefsene er stekt, skal de tilbake på takken. Da sprøyter du dem med vann som så skal tørke inn. Før siste steking, skal lefsene pensles med egg på den ene siden. Og det er denne penslingen som gir lefsene den blanke overflaten.

Som helt nybakt lefsebaker kan jeg si at disse lefsene er veldig fine å starte med. Fra lefse nummer to greide min svigerinne og jeg oss riktig så bra! Ja, jeg ser at mine lefser ikke har like jevn og fin kant som de garvede baksterdamene får på sine. Ha ha ha!

Det er kjekt å ha en lag stekepinne når du skal bake lefser. Stekepinnen bruker du når du skal løfte opp lefsene fra bakebordet og opp på takken.

Suldalslefse

24 lefser

250 g smør
1 liter H-melk
1 kg hvetemel + ekstra til utbaking
125 g sukker
3 egg
2 ss vann

Fyll
500 g romtemperert smør
250 g melis

Smelt smøret i en romslig kasserolle. Ha i melken og la den koke opp.

Bland sammen melet og sukkeret i en bolle og hell den varme væsken over. Rør det litt sammen med en sleiv før du heller det hele over på bakebordet og knar deigen for hånd i ca. 10 minutter. Pakk den så inn i plastfolie og legg på et kaldt sted. Kjøleskapet kan være litt for kaldt, så gjerne i en kald bod el. La deigen ligge til neste dag.

I den originale oppskriften står det at lefsene skal kjevles ut til de blir 46 cm i diameter, men da tror jeg at de må lage halvparten så mange lefser, for disse kunne umulig bli kjevlet nesten dobbelt så store som vi gjorde. Vi kjevlet lefsene til de ble 27-28 cm i diameter.

Del deigen i 24 like store deler og rull dem ut til kuler. Klem dem litt flate og la de ligge under plast mens du kjevler ut, sånn at de ikke tørker.

Dryss mel på bakebordet og legg på en deigkule. Dryss mel over og kjevle ut til du får en rund og fin leiv. Vi kjevlet, som sagt ut til 27-28 cm. Vil du ha dem dobbelt så store, blir det 12 lefser av deigen. Løft forsiktig på deigen for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast, og vend på bakeunderlaget sånn at du får kjevlet jevnt rundt det hele. Pass på at du ikke kjevler for tynt på midten av lefsene. Det kan være lurt å bare kjevle ytterst på leivene på slutten, samtidig som du vender bakeunderlaget rundt.

Sett takken på 1 av 3 eller 5 av 10.

Børst av overflødig mel på oversiden av lefsen før du stikker stekepinnen inn under lefsen og ruller den på stekepinnen. Legg lefsen, med siden som akkurat var opp, ned på takken. Børst melet av både lefsen og takken. Stek lefsen i 1 minutt og legg den over på bakepapir.

Gjenta med resten av leivene.

Skru opp varmen på takken til 2 av 3 eller 7 av 19 og legg lefsene tilbake på takken. Sprøyt på vann og la lefsen ligge til vannet er dampet bort. Ta lefsen av og gjenta med resten.

Pisk sammen eggene og vannet og sil det.

Pensle én av sidene på lefsen med eggblandingen før du legger lefsen tilbake på takken, meg eggblandingen opp. La den ligge til eggblandingen har tørket. Så vender du lefsen og steker på den andre siden. Stek til lefsen får fine brune flekker. Legg lefsene oppå hverandre. Legg et lag med plast og klede både under og over.

Dagen etter lefsebakingen bløtte jeg opp alle og smurte dem med fyll, delte i passe stykker og fryste dem ned.

Fyll vann i en langpanne og dynk lefsen. Legg den i et klede og la den ligge til den blir myk.

Pisk sammen smør og melis og smør utover de myke lefsene. Jeg synes det er best når det ikke er for tykt lag med fyll, men liker du rikelig med fyll, øker du mengde smør og melis.

Brett lefsene inn fra begge sider før du så bretter i to. Da skal du få en lang, og 7-8 cm bred lefse. Del den så i stykker før servering og eventuelt nedfrysing.

God bakst til deg!

 


Gulrotkake med appelsin og gløggsmak

$
0
0

Ettersom jeg er så utrolig fornøyd med julegløggen min – du kan skjekke den ut her – måtte jeg bare lage en gulrotkake hvor jeg bruker gløggblandingen også! Gulrotkake har jo allerede litt kryddersmak, så da tenkte jeg at kryddersmakene fra gløggblandingen måtte bli en god match.

Om du nå ikke har fått tak i gløggblandingen min, kan du lage gulrotkaken uten den også. Bare så det er sagt! Da følger du bare resten av oppskriften.

Klikk deg inn her for å se hvor du finner forhandlere som selger JULEGLØGGEN og andre KRYDDER fra meg. 

Har du lyst på KRYDDERKAKE MED JULESMAKER finner du oppskrift på det her!

Gulrotkake med appelsbiter og gløggsmak

til en liten langpanne, ca 25 x 30 cm

Kakebunnen
100 s smør
4 egg
200 g sukker
125 g brunt demerarasukker
1 ts vaniljesukker
250 g hvetemel
2 ts bakepulver
½ ts salt
1 ts kanel
25 g Fru Timian gløggblanding
2 gulrøtter (ca. 200 g)
1 appelsin
1 dl nøytral olje, f.eks solsikkeolje

Glasuren
200 g romtemperert naturell kremost
100 g romtemperert smør
275 g melis
25 g Fru Timian gløggblanding + litt til dryss
1 liten skvis sitronsaft
evt. noen sjokoladekuler til pynt

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft og kle en liten langpanne med bakepapir.

Smelt smøret.

Ha eggene og alle tre sukkertypene i en miksebolle og pisk til du får en luftig eggedosis. Det tar 5-6 minutter.

Bland sammen de tørre ingrediensene. Skrell gulrøttene og riv dem på et rivjern. Jeg bruker å rive halvparten på den grove siden, og den andre halvparten på den fine. Bruk en kniv for å skjære vekk skallet, inkludert alt det hvite på appelsinen. Jeg bruker også å filetere båtene, sånn at jeg skjærer selve appelsinkjøttet løst fra det tynne skinnet som er rundt hver båt. Så skjærer jeg hver båt i 3-4 biter. Bland appelsinbåtene med de revne gulrøttene. Klem ut appelsinsaften fra det som er igjen av «appelsinskroget» dersom du fileterte appelsinen, og ha i sammen med bitene.

Mens mikseren går, tilsetter du det smeltede smøret og oljen i en tynn stråle. Slå av kjøkkenmaskinen og rør inn resten av ingrediensene for hånd.

Hell røren over i formen og stek den i ca. 40 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om kaken er gjennomstekt. Stikk pinnen midt i kaken. Kommer den tørr ut, er kaken ferdig. Hvis ikke, steker du noen minutter til før du tester igjen.

La kaken avkøles på en bakerist før du forsiktig løfter den ut av langpannen.

Når du lager glasuren, har du kremosten og smøret i en mikser og pisker det sammen på høy hastighet til det blir glatt og kremete. Ha i melisen, vaniljesukkeret, gløaggblandingen og sitronsaften og pisk på lav hastighet i 30 sekunder. Så øker du hastigheten til full fart og pisker kraftig i 2 minutter.

Fordel glasuren over kaken. Dryss over litt gløggblanding og fordel over noen gyllenbrune sjokoladekuler, om du har det!

God bakst!

 

Årets pepperkakehus

$
0
0

Å! Jeg er så fornøyd med årets pepperkakehus! Det er egentlig et pepperkakedrivhus, men det kan like gjerne være et helt vanlig hus med mange vinduer. Jeg turte ikke å lage større og flere vinduer enn det jeg gjorde.

Det er egentlig et aldri så lite under at dette pepperkakedrivhuset står akkurat som det gjør, for jeg er egentlig en sann kløne når det kommer til bakverk som trenger konditorferdigheter. Veggene til pepperkakehusene mine bruker dessuten å bli litt ujevne – fordi jeg ikke er nøye nok når jeg lager sjablongene – sånn at det er vanskelig å sette sammen huset.

I år brukte jeg maler som jeg fant på Melange sine hjemmesider, og så lagde jeg litt ekstra med vindu i de mallene.

Pepperkakedeigen lagde jeg med min egen oppskrift – den samme som jeg bruker hvert eneste år – og den funker veldig fint. Den både smaker godt og den holder seg stabil under stekingen. Perfekt, med andre ord 😉

Klikk deg inn her for å komme til oppskriften på PEPPERKAKEDEIGEN! Jeg brukte 1 porsjon til dette huset – da hadde jeg nok deig til noen pepperkaker også.

Som du kan se av oppskriften, bruker jeg ikke hevemiddel i deigen. Smaken blir akkurat like god som om du hadde brukt det, og den holder seg mye finere i fasongen.

Det er lurt å lage pepperkakedeigen dagen før du skal kjevle den ut. Den holder seg fint i kjøleskapet mange uker.

Jeg har bestandig syntes det er noe herk å smelte sukker for å sette sammen pepperkakehus. Jeg synes det er vanskelig å jobbe med og det er veldig lett å brenne seg. Melisglasur skal jo på huset allikevel, så jeg bruker heller det. For å få en stabil og holdbar melisglasur, lager du det som heter Royal icing. Da pisker du eggehviter i en kjøkkenmaskin, og når de begynner å få hvite topper, tilsetter du melis og en liten skvett sitronsaft. Oppskriften står litt lenger ned.

Jeg prøvde å feste gelatinplatene, som jeg bruker som vindu i drivhuset, med royal icing også, men det gikk ikke så bra. Glasuren er jo våt når du sprøyter den på, og det gjorde at gelatinplatene krøllet seg. Neste år skal jeg feste dem med smeltet sukker, eller se om jeg finner kakelim i butikken.

Årets pepperkakedrivhus

1 porsjon pepperkakedeig – KLIKK DEG INN HER!

Royal icing
2 eggehviter (75 g)
250 melis
1 ts sitronsaft

Vinduene
gelatinplater
100 g sukker

Jeg synes deigen stekes aller jevnest og finest når den stekes på over- og undervarme, så sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme.

Har du bakematter av silikon, er de veldig kjekke å bruke når du skal lage hus, for da kan du kjevle rett på dem og så dra matten over på et stekebrett når deigen skal stekes. Har du ikke det, kjevler du rett på vanlig bakepapir.

Bruk nok mel til at deigen ikke setter seg fast under kjevlingen. Det er bedre å koste av litt overflødig mel før stekingen. Del deigen i 4 eller 5 deler og kjevle den ut så glatt og jevnt som du greier. La den være 5-6 mm tykk, så holder den seg stabil både  under stekingen og monteringen.

Plasser malene på deigen og skjær ut med en spiss kniv. Jeg er så dårlig på å skjære rett, så jeg bruker bestandig en linjal oppå malen, der hvor det er lange rette kanter. Fjern deigen der det skal være vinduer og dører og dra bakepapiret forsiktig over på et stekebrett. Stekes på nest nederste rille rundt 15 minutter. Jeg stekte mine i 17 minutter.

Dersom deigen har sklidd litt ut under stekingen, er det lurt å legge malen over mens det fremdeles er varmt, for å rette opp eventuelle skjevheter. La tak og vegger ligge på stekebrettet til de er avkjølte.

Gjenta til alle tak og vegger er kjevlet og stekt.

Klipp gelatinplater sånn at de passer til vinduene. Smelt sukkeret i en kjele og bruk baksiden av en sleiv eller en skje for å fordele knekk rundt vinduene. Legg på gelatinplatene og press dem ned til knekket stivner.

Royal icing
Ha eggehvitene til glasuren i en helt ren miksebolle og pisk til det begynner å dannes hvite topper. Da tilsetter du melisen, én og én skje om gangen, mens mikseren går på høy hastighet. Ha i sitronsaften til slutt. Pisk til du får en tykk og glatt glasur.

Ha glasuren over i en sprøytepose.

Pynt vegger og tak etter beste evne.

Montering
Det kan være lurt å finne frem noen kartonger/bokser som kan støtte opp veggene før du monterer.

Sett en langside og kortside mot hverandre og sprøyt på et godt lag med glasur i hjørnet. Du kan gjerne sprøyte litt på innsiden først, så på utsiden. Hold veggene i riktig vinkel, og støtt gjerne med kartongene, til glasuren har stivnet. Det tar litt tid, så du må være tålmodig.

Gjenta med den andre lang- og kortveggen. Da kan du montere både de sammen og dem igjen sammen med de to du allerede har montert. La det stivne. Sprøyt på litt ekstra med glasur der du ser at det blir luft mellom platene.

Før du skal sette på taket, sprøyter du på glasur på toppen av alle veggene. Legg på taket og hold det fast til glasuren stivner.

Så er det bare å krysse fingrene og å håpe på at huset står oppreist neste gang du titter innom 🙂

 

Julekake med kondensert melk

$
0
0

I år kjører jeg på med julekake med kondensert melk! Det gjør dem ekstra myke og saftige, og det er jo akkurat det vi vil at julekakene skal være!

Noe av det beste som finnes er jo når man kan skjære av en skive nystekt (eller nytint) julebrød, smøre på et godt lag med smør som så toppes med noen skiver brunost! Det er lykke på en skive!

Nestlé har sluttet å produsere Vikingmelk, så se etter boksen fra Tørsleffs i butikkhyllene istedenfor. Den skal være å finne hos både Rema 1000, i hele Norgesgruppen og Coop.

For å få en lett og luftig julekake, er det lurt å ikke lage dem alt for store. På en vanlig brøddeig, hadde jeg laget to brød av denne mengden med mel, men her lager jeg tre julekaker. Det sikrer at de hever skikkelig og at de blir luftige og gjennomstekte.

Jeg lager deigen på samme måte som jeg lager annen søt gjærdeig – jeg elter deigen godt og deler opp kaldt smør som eltes inn i deigen til slutt. Det gir deg en supersmidig, blank og glatt deig som du bare kan glede deg til å jobbe med.

God bakst!

Søte og saftige julekaker med rosiner

til 3 brød

125 g rosiner
1 dl kokende vann
725 g hvetemel
75 g rugmel
1 ts kardemomme
3/4 pk gjær, fersk eller tørr, gjerne rød type
100 g sukker
50 g sirup
1 egg
1 boks, 320 g, Tørsleffs kondensert melk
1 dl vann
125 g kaldt smør
1 egg til pesnling

Ha rosinene i en bolle og hell over det kokende vannet. La det stå en stund slik at rosinene blir myke og saftige.

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bollen. Deigen skal eltes så lenge at den vil bli helt oppløst.

Hell i boksen med Tørsleffs kondenserte melk, vannet og overskuddsvannet fra rosinenen i bollen og elt deigen, på laveste hastighet i 14-15 minutter. Er deigen litt for hard, tilsetter du litt mer vann.

Del smøret i terninger og ha i deigen. Elt videre i 4-5 minutter til smøret er godt innarbeidet og du har fått en blank, glatt og smidig deig. Ha i rosinene og elt noen runder til rosinene får blandet seg inn i deigen.

Dekk bollen med et lokk og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 45-60 minutter.

Hvelv deigen ut på et bakebord – bruk litt hvetemel dersom det er behov for det – og kna den sammen en gang eller to før du deler den i tre like store deler. Rull dem ut til tre rundinger.

Sett bollene med så god avstand som mulig på et stekebrett. Ta en spiss kniv og skjær et snitt midt på bollen, rundt det hele, nærmest som du lager ekvator. Så dytter du neven midt oppå bollen sånn at det bollen blir litt flatere og den får en skikkelig grop.

Dekk brødene løst med plastfolie (jeg bruker oppklipte brødposer, for de setter seg ikke fast på samme måte som plastfolie) og la brødene etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme.

Pisk lett sammen egget og pensle julekakene før du setter stekebrettet på nederste rille i stekeovnen.

Stek julekakene i 40-45 minutter til de er mørkt gyllenbrune og gjennomstekte. Vil du være helt sikker på at de faktisk er gjennomstekte, kan du stikke et steketermometer midt i på slutten av steketiden. Brødene er ferdige når de har fått en kjernetemperatur på 99 grader.

La brødene avkjøles på en bakerist! Så er det bare å glede seg til de blir kalde nok til at du kan skjære av første skive 😉

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

Krydderboller

$
0
0

Vi – iallfall jeg – er jo ganske rar, for før hver jul skjer akkurat det samme hvert eneste år! Aldri er vi vel mer tradisjonsbundne enn når det kommer til advent og jul.

Jeg har massevis som jeg «må» bake hvert eneste år. Pepperkaker, hvite kakemenn, croissanter, gule bomber, ja du skjønner tegningen. Og så må jeg bestandig bake krydderboller! Bare lukten som sprer seg i huset når de stekes, er nesten nok til å finne frem bakebollen.

Krydderbollene er kjempegode å spise med smør og brunost på eller å maule rett fra bakeristen mens de ennå er varme! Det er jo det aller, aller beste!

Jeg har oppskrift på krydderboller liggende her på bloggen fra før, men jeg lager gjærbaksten min litt annerledes nå enn jeg gjorde da jeg lagde den oppskriften. Og så hadde bildene godt av en liten oppdatering også, så her kommer min oppdaterte versjon av krydderboller.

Krydderboller

20 boller

750 g hvetemel
100 g sukker
½ ts salt
½ ts nalt nellik
½ ts muskatnøtt
½ ts kanel
¼ allehånde
1 ts kardemomme
½ pk gjær, fersk eller tørr
4 ¾ dl melk, ca. 25 grader
100 g kjøleskapskaldt smør
125 g rosiner
1 egg til pensling

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bollen. Deigen skal eltes så lenge at den vil bli helt oppløst.

Hell i melken og elt deigen, på laveste hastighet i 14-15 minutter. Del smøret i terninger og ha i deigen. Elt videre i 4-5 minutter til smøret er godt innarbeidet og du har fått en blank, glatt og smidig deig. Ha i rosinene og elt noen runder til rosinene får blandet seg inn i deigen.

Dekk bollen med et lokk å la den heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time.

Denne deigen bruker å være så god å jobbe med at jeg ikke bruker mel på bordet når jeg baker ut bollene, men det får du kjenne litt på selv. Hvelv deigen ut og del den i 20 like store deler. Rull dem ut til boller og plasser dem på et eller to bakepapirkledde stekebrett.

Dekk dem løst med plast og la dem etterheve i ca. 40 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Klem lett på en bolle for å se om den er ferdig hevet. Kommer deigen rett ut igjen, må den heve litt til. Forblir det en liten grop der du satte fingeren, er bollene klare.

Pisk lett sammen egget og pensle bollene før du steker dem i 12-15 minutter.

La bollene avkjøles på en bakerist.

God bakst!

 

Seige kransekakestenger

$
0
0

Akkurat passe seige kransekakebiter dyppet i sjokolade på endene! Oh la la! Det er helt uimoståelig godt!

Jeg har gjort noen forsøk på å lage kransekake tidligere også, men har egentlig aldri blitt skikkelig fornøyd med resultatet. De har ikke blitt så seige som jeg har ønsket. Kransekakestengene, eller kransekakepølser om du vil, skal jo IKKE gjennom pølseknekktesten som wienerpølser! Og det er litt sånn mine tidligere forsøk har blitt. Så da har vi heller kjøpt ferdig kransekake (gode, ferdigkjøpte kransekaker er jo perfekt seige) eller jeg har brukt ferdig kransekakemasse.

Nå ville jeg komme til bunns i problematikken, for jeg vet jo at det er mulig å lage seig kransekake selv også. Så da måtte jeg gå til kildene; de som baker selv og som greier å få den perfekte seigheten! Og hemmligheten: å varme opp massen i en kjele når du lager den, og så pakke den godt inn og la ligge i kjøleskapet til neste dag.

De ble SÅ GODE!

De har sprukket litt under stekingen, men jeg lar det passere og putter i kategorien sjarm 😉

Først lagde jeg en porsjon med uskåldede mandler, og de ble også skikkelig gode, men ville ha dem enda finere i konsistensen, så da skåldet jeg mandlene på neste forsøk. I denne oppskriften skal du bruke 500 gram mandler, men etter å ha skåldet det satt jeg jo bare igjen med 450 gram skall-løse mandler (tenkte ikke på det i farta), så da kvernet jeg i 50 gram med mandler med skall til slutt.

PS! Hvis du velger å skålde mandlene som jeg gjør, må du la mandlene tørke over natten.

Perfekt seige kransekakestenger

ca. 70 stenger

550 g mandler
500 g melis
5 eggehviter, 175 gram eggehvite

Sjokoladen
200 g mørk sjokolade
20 g delfiafett

Ha mandlene i en bolle og hell over nok kokende vann til at det dekker. La mandlene ligge lenge nok til at du kjenner at skallet begynner å løsne. Så er det bare å klemme ut alle mandlene og legge dem over på et bakepapirkledd stekebrett. Det tar litt tid, og fingertuppene blir litt såre. Ha ha ha.

Fordel mandlene utover brettet og la de ligge til tørk til neste dag – eller lenge nok til at de er helt tørre.

Vei opp 500 gram mander (spe eventuelt på med noen mandler med skall for å få 500 gram) og mal dem i en mandelkvern. Jeg maler mine to ganger for at de skal bli helt fine.

Ha mandelmassen i en kjele sammen med melisen og mesteparten av eggehvitene og varm det opp under omrøring. Tilsett resten av eggehvitene hvis massen er for fast. Den skal være ganske så fast, men ikke steinhard. Varm massen til den blir 60 grader.

Hvelv den ut av kjelen og over på plastfolie. Pakk den tett inn og legg i kjøleskapet til neste dag.

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme og kle noen stekebrett med bakepapir.

Ta ut litt og litt av deigen og rull ut til fingertykke pølser. Del dem i passende lengder. Mine er ca. 6 cm.

Legg dem over på stekebrettet og stek på nest nederste rille i ca. 12 minutter. De skal være faste på utsiden, men ikke stekt så lenge at de blir helt sprø gjennom. Det kan være lurt å prøvesteke 2-3 stenger først for å se hvordan stekeovnen din er.

La stengene ligge i ro på stekebrettet i noen minutter før du legger dem på en bakerist.

Smelt sjokoladen og delfiafettet i mikroen eller over vannbar (kok opp litt vann i en kjele og sett en stålbolle med sjokoladen og fettet på kjelen, uten at den går ned i vannet).

Dypp stengene og legg dem tilbake på bakeristen.

Kransekakestengene holder seg fint i en helt tett beholder i noen dager. De er også veldig kjekke å fryse. De tiner på noen få minutter, og de blir ekstra seige etter en tur i fryseren.

 

Barndommens peppernøtter

$
0
0

Hjemme hos en av mine barndomsvenninner, Ann Kristin, hadde de bestandig en svært boks med knallgode peppernøtter til jul! Og jeg elsket de peppernøttene! Kanskje ekstra mye fordi vi aldri hadde det hjemme hos oss?

Nå har jeg fått oppskriften, så nå er vi sikret den gode smaken hjemme hos oss også.

Dette er en kjempegod deig å jobbe med, så peppernøttene er veldig fine å lage hvis du skal ha med deg unger på julebaksten. Deigen trenger dessuten ikke å ligge kaldt over natten. Gi den en halvtime på kjøkkenbenken, så er den kald nok til å bli rullet ut til nøtter.

Peppernøtter

ca. 120 peppernøtter

250 g lys sirup
250 g sukker
½ dl fløte
75 g smør
3 ts malt anis*
½ ts pepper
½ ts bakepulver
480 g hvetemel

*Av en eller annen grunn har det plutselig blitt vanskelig å få tak i malt anis i de vanlige dagligvarebutikkene, og det er jo egentlig ganske så rart ettersom det brukes så mye malt anis i julekakene. Men, de flese butikkene selger hel anis, så om du ikke får tak i malt, kan du kjøpe hel og knuse den i en morter eller bruke en krydder/kaffekvern om du har det.

Sett stekeovnen på 170 grader varmluft.

Ha sirup, sukker, fløte og smør i en stor kjele og kok opp. Rør rundt til alt smøret er smeltet.

Ta kjelen av varmen og rør inn alt det tørre. Bland gjerne alt det tørre først, så du er sikker på at det er godt blandet før du rører det inn.

Ta deigen ut av kjelen og pakk den i plastfolie. La den hvile på kjøkkenbenken i 30 minutter før du deler deigen i småbiter og ruller dem ut til små kuler.

Plasser dem, med litt avstand, på to bakepapirkledde stekebrett. Stek begge brettene samtidig. Stekes i ca. 15 minutter. De vil fremdeles føles ganske mye på utsiden, men vil hardne til når de avkjøles. Jeg liker mine peppernøtter best når de er ganske harde og sprø på utsiden, men fremdeles har en litt seig kjerne i midten. Vil du ha de harde helt gjennom, må du steke litt til.

Avkjøl peppernøttene på en bakerist.

Peppernøttene holder seg lenge i en lufttett kakeboks.

 

Mølsgraut

$
0
0

For å vise at hun var et godt koneempe for pappa, måtte mamma lære seg å koke mølsgraut. Det mente iallfall bestemor. Og resultatet ble så bra at hun fortsatte å koke mølsgraut til hver jul, konfirmasjon og andre staselige begivenheter. Akkurat som de gjær på Nordmøre, hvor pappa var fra.

For uinnvidde kan mølsgrautnavnet være litt misvisende, for mølsgraut er ikke en grøt du setter til livs ved middagsbordet. Den beste beskrivelsen jeg kan gi, er at den er en fast og søt påleggsgrøt som ligner litt på gomme eller søst, og som smaker aller, aller best til NYSTEKTE VAFLER.

Det er aller best å lage mølsgrauten av melk som ikke er homogenisert, altså melk som kommer rett fra kua. Når melken homogeniseres, knuses eller sprenges fettpartiklene slik at vi får en melk hvor ikke fettet legger seg som et lokk på toppen. Når vi koker mølsgraut, skal vi sprenge melken selv, etter at den har kokt en stund. Så hvis du kjenner en melkebonde, kan du høre om du får kjøpt melk derfra. Hvis ikke, bruker du vanlig H-melk.

Det tar veldig lang tid å koke mølsgrauten, så finn frem julemusikken og belag deg på en dag på kjøkkenet.

Ettersom det er mamma som har brukt å stå for mølsgrautkokingen, har jeg bare kokt det én gang tidligere, og da var hun med. Ellers har jeg bare vært mer eller mindre til stede de dagene hun har kokt. Nå orker ikke mamma å stå på kjøkkenet å koke en hel dag, så da ble svigerinnen min og jeg enige om at tiden var moden for oss.

Og den ble så god! Jeg er sikker på at både bestemor og mamma hadde vært superstolte av oss om de hadde fått smake!

Jeg har lært at man ikke skal bruke stålkjeler når man koker mølsgrauten, men aluminiumskjeler. Aluminiumskjelene mine funker ikke på induksjonsplatene, så vi brukte en tykkbunnet teflonkjele og en glasert Le Creuset-gryte. Det er lurt å bruke to kjeler fra starten av, og fordele melken i dem.

Fordi melken veldig lett kan brenne seg i bunnen av kasserollen, er det viktig å koke opp melken på svak varme samtidig som du rører godt i bunnen av kjelene hele tiden. Til neste år skal jeg huske å sette baljene jeg oppbevarte melken i – før jeg satte i gang med kokingen – i oppvaskkummen med varmt vann så fort jeg står opp om morgenen og så la de stå der frem til jeg er klar til å begynne å koke. Da rekker melken å bli noen grader varmere før jeg starter, og koketiden vil gå litt ned. Det er mulig vi kunne brukt litt høyere varme på oppkoket også, for vi brukte over to (!) timer, men jeg husker at mamma også bestandig brukte lang tid på dette.

Jeg har lest om noen som bruker maisenna istedenfor hvetemel for å jevne ut mølsgrauten til slutt, for at den skal være glutenfri. Jeg har ikke prøvd det selv, men han som brukte å gjøre det var en habil mølsgrautkoker, så da går det helt sikkert bra.

Så til oppskriften!

Mølsgraut

blir ca. 3½ liter ferdig mølsgraut

10 liter melk, helst melk rett fra kua, se tekst over
300 g sukker
1 ¼ liter kefir
2 ½ dl seterrømme
½ liter fløte
100 g hvetemel
200 g usaltet smør
kanel

Fordel melken i to tykkbunnede kjeler og kok opp, under konstant omrøring, på svak varme. Dette tar tid.

Når melken har kokt opp, fordeler du 50 gram av sukkeret i de to kjelene og lar det småkoke uten lokk, og ganske så konstant omrøring. Melken kan lett sette seg fast, så hvis du kjenner at noe har satt seg fast, heller du melken over i en stor bolle og vasker kasserollen før du heller melken tilbake og fortsetter.

Etter ca. 2 ½ times koketid (altså etter at mølsgrauten har kokt opp) er melkemengden ca halvert og du kan se at den har fått bittelitt lysebrun farge. Da er det på tide å sprenge melken. Har melken kokt inn så mye at du får plass til alt i én kasserolle, ordner du det først. Så skal du ha kefiren og rømmen i kasserollen, og når du sure melken treffer den søte, sprenges melkepartiklene. Bruk en stor visp og pisk forholdsvis kraftig i 3-4 minutter. Da kan du se at det dannes små prikker. Pisk det opp igjen en gang eller to de kommende 15 minuttene.

Så skal det bare fortsette å småkoke. Nå har den imidlertid endret konsistens så du trenger ikke å røre hele tiden. Du må fremdeles røre godt i bunnen – og eventuelt helle over og vaske kjelen om det setter seg fast. Mølsgrauten skal koke ca. 2 ½ etter sprengingen. Etter ca. 1 time, tilsetter du resten av sukkeret.

Bland fløten og hvetemelet til en klumpfri jevning. Når grøten er nesten innkokt og det bare er litt væske igjen (ja, jeg vet at det er en litt ullen beskrivelse når du står der og har kokt i så mange timer, men stol på deg selv), rører du inn halvparten av jevningen og halvparten av smøret og koker videre i 3-4 minutter. Husk at mølsgrauten vil stivne mer når den blir avkjølt, men den skal være som god og tykk grøt når den er ferdig spedd, så avgjør selv om du må spe med resten av jevningen. Vi brukte all jevningen nå da vi kokte.

Fordel mølsgrauten i passende former. Den holder seg i 2-3 uker i kjøleskapet, så jeg bruker å ha noe der og fryse ned noe, så velg former ut fra det.

Smelt resten av smøret og fordel det over grøten i formene (vi glemte det da vi kokte og hadde alt smøret i kjelen mens mølsgrauten kokte). Dryss over kanel til slutt.

La maølgrauten avkjøles før du dekker den tett med aluminiumsfolie og setter i kjøleskapet.

 


Tynnlefser som er lette å kjevle

$
0
0

Nå har jeg blitt en LEFSEBAKER! Jeg har bestandig innbilt meg at man nærmest må ha magiske kjevleevner for å kunne lage lefser, men denne lefsedeigen er så god å jobbe med at det går som en drøm å kjevle! Så får det heller være at den ikke blir helt rund og jevn i ytterkantene ennå.

Noe av det jeg elsker med å være matblogger, er alle de hyggelige menneskene som kommer i min vei. Én av dem er Johns baking – som legger ut så masse vakkert og godt på Instagramprofilen sin –  og en dag vi drev og chattet om baking, sendte han meg oppskriften på disse tynnlefsene som han med hell hadde laget. Så da måtte jeg teste dem ut jeg også, og de ble kjempegode. Deigen er dessuten skikkelig god å jobbe med.

John hadde funnet oppskriften i boka «Takkemat – flat mat på takke og i panne» som er skrevet av søstrene Gry Nordvik Karlsen og Ane Nordvik Hasselberg.

Jeg spurte Gry om jeg fikk lov til å legge ut oppskriften her på mine sider, og det fikk jeg hennes velsignelse til å gjøre. Jeg brukte «mitt eget» fyll i lefsene – med smør, melis og kanel.

Sjekk ut bloggen til Gry her: GRYSKJØKKEN!

Det mest utfordrende med å lefsebaking – synes jeg – er når jeg skal spise dem etterpå. Når lefsene er ferdig stekt, vil de tørke og bli helt stive. Så når du skal spise, må du vanne dem og la de ligge, pakket inn i et kjøkkenhåndkle, til de blir myke igjen. Og jeg innbiller meg bestandig at det bare tar 3 minutter. Men du må faktisk gi lefsene 15-20 minutter for at de skal bli helt skikkelig gjennommyke igjen. I mellomtiden står jeg og tripper og venter på å få kose meg!

Tørre lefser har lang holdbarhet. Jeg har imidlertid ikke stor lagringsplass for dem, så jeg bløtlegger like gjerne alle med en gang, smører dem ferdig og putter dem i fryseren. De tiner på noen få minutter.

Kjempegode tynnlefser som er lette å kjevle

gir 12 lefser

200 g sukker
2 egg
3 dl seterrømme
5 dl H-melk
2 ts bakepulver
ca. 1,4 kg hvetemel (det står 1 ½ kg i originaloppskriften, men jeg brukte 1.380 gram) + til utkjevling

Fyll
300 g romtemperert smør
200 g melis
1 ts kanel

Pisk eggedosis av sukker og egg. Jeg brukte ballongvisp på kjøkkenmaskinen til dette, og så byttet jeg til eltekrok når eggedosisen var ferdig. Pisk lett sammen rømme og melk før du har det i miksebollen og blander det sammen. Bland bakepulveret i melet og ha det i. Ikke ha i alt melet med en gang, men kjenn litt på hvor mye du trenger å tilsette.

Rør deigen kjapt sammen til alt er blandet. Hvelv den så ut på bakebordet og kna den en gang før du deler den i 12 like store deler. Rull dem ut til boller og dekk dem løst med plast.

Sett takken på medium varme.

Bruk godt med mel – både over og under lefsene når du kjevler dem ut så rundt og tynt som du greier. Mine ble 46-47 cm i diameter. Løft på emnet og dryss på mer mel om nødvendig, for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast i verken bakebordet eller kjevlet.

Jeg kjevlet disse rett ut på baketoppen min. Jeg ser mange baksterdamer skriver at det er fint å klippe ut en runding, tilsvarende størrelsen på lefsene, i en voksduk, for så å kjevle på baksiden av voksduken. Så det kan du også prøve. Jeg brukte mitt gamle, arvede rutete kjevle, det er litt lettere å kjevle utover lefsene med det, men det går fint med et helt vanlig kjevle også.

Børst av melet på oversiden av lefset og løft det forsiktig opp og over på takken, med oppsiden ned. Du kan bruke en stekepinne til løftingen, men jeg syntes det fungerte bedre og kjappere å bare løftet hele lefsen over på takken, med fingrene. Børst av melet på det som nå er oppsiden av lefsen.

Stek til du kan se at det begynner å danne seg lysebrune flekker på lefsen. Da vender du og steker til det er lysebrune flekker på den andre siden.

Legg et klede på en rist og legg lefsen dit når de er ferdigstekt. Gjenta med resten.

Nå kan du oppbevare lefsene akkurat sånn i lang tid og så bløte opp og smøre etterhvert som dere skal spise, eller du kan smøre opp alt på én gang.

For å mykne opp lefsene sprayer du dem med vann på begge sider eller holder dem under springen for å væte dem. Dekk dem så med et klede og la de ligge til de er helt myke.

Pisk sammen smør, melis og kanel til det blir helt mykt og glatt, og litt luftig.

Smør et jevnt lag utover lefsene. Brett to av sidene mot hverandre, inn til midten, så bretter du rektangelet du har fått i to igjen, sånn at du får et langt, smalt rektangel. Skjær så i passe store stykker. Endene er gave til den som skjærer!

Lykke til med bakingen! Kos deg!

 

Pepperkakekarameller

$
0
0

Når man først har oppskrift på knallgode karameller, som blir perfekt seige og som holder seg seige, og ikke sukrer seg, og som i tillegg er veldig kjappe og lettvinte å lage, ja da gjelder det å bruke den oppskriften som base sånn at man kan lage mange ulike variasjoner!

Når man først har en oppskrift som funker skikkelig godt, er det om å gjøre å finne så mange bruksmuligheter for den som mulig!

Her finner du oppskriften på AKKURAT PASSE SEIGE KARAMELLER – SOM ER LETTE Å LAGE!

Og vil du har KARAMELLER MED LAKRISSMAK er det bare å klikke seg inn til oppskriften på dem her!

For å gi karamellene en ekstra liten juletouch, har jeg her knus pepperkaker som jeg drysser over karamellen så snart den er ferdigkokt.

PS! Husk å kjøp inn SØT kondensert melk, og ikke vanlig, usøtet kondensert melk. Da fungerer ikke denne oppskriften.

Pepperkakekarameller

til en form på 20 x 17 cm

1 boks søt kondensert melk – ikke Vikingmelk
200 g sukker
125 g lys sirup
125 g smør
4-5 pepperkaker
evt. litt gulldryss

Kle en form på ca. 20 x 17 cm med bakepapir.

Ha alle ingrediensene, unntatt pepperkakene, i en tykkbunnet kasserolle og kok opp på medium varme under konstant røring. La det koke i 10-12 minutter, også det under omrøring, til massen har blitt gyllenbrun og du kjenner at den begynner å tykne.

Bruker du steketermometer, skal massen bli 116 grader. Du kan også sjekke om den er ferdigkokt ved å ta litt karamell på en teskje og så dyppe den i kaldt vann. Kan du samle karamellen sammen og lage en kule, er den ferdig. Hvis ikke, koker du litt til.

Hell karamellen over i formen og fordel den jevnt utover. Vær forsiktig, for dette er kjempevarmt.

Knus pepperkakene. Når karamellen har blitt avkjølt i 2-3 minutter, drysser du over pepperkakesmulene. Her har jeg også hatt over litt gulldryss.

Karamellen trenger ca. 2 timer på å stivne nok til at du kan skjære i den og at den fremdeles holder fasongen.

Karamellen oppbevares fint i romtemperatur. Jeg bruker bare å legge plastfolie over formen og så skjære av biter etterhvert.

Kos deg!

 

Knallgode skumboller

$
0
0

Det er, etter min mening, fullstendig umulig å spise bare én eller to av disse kokosbollene, eller skumbollene som vi nesten må kalle dem ettersom de ikke har et eneste gram kokos på seg. Ha ha ha. Jeg synes de er utrolig gode – og det er det iallfall flere i husholdet vårt som er enige i, for disse forsvinner SÅ fort!

Vil du bevare dem lengre enn jeg gjorde, er det lurt å fryse dem ned. Det tåler de veldig godt!

Som bunn til skumbollene bruker jeg ferdig kransekakemasse som jeg skjærer i tynne skiver og steker i noen minutter.

For å få en stabil marengs, kan man bruke gelatin som piskes inn. Men jeg har heller valgt å lage italiensk marengs, som er den mest stabile marengstypen. Den er litt mer omfattende å lage, men er ikke vanskelig. Du trenger imidlertid et steketermometer til sukkerlaken du må lage, og så må du være nøye og forsiktig når du skal helle den sukkerlaken over i miksebollen.

Les godt gjennom hele oppskriften før du setter i gang, så du vet at du har alt du trenger tilgjengelig og klart før eggehvitene piskes og sukkerlaken kokes.

Skumboller 

ca. 36 skumboller

Bunnene
1 pk, 400 g, ferdig kransekakemasse – jeg brukte den fra Odense

Italiensk marengs
4 eggehviter
240 g sukker
60 ml vann

Sjokoladetrekk
400 g mørk sjokolade
40 g delfiafett

til dryss
litt Maldonsalt
gullglitter*
frysetørket bringebær*

*Gullglitter får du kjøpt i velassorterte jernvarebutikker, hos Cacas og Panduro. Det går veldig fint å kutte den ut også. Frysetørrede bringebær bruker jeg å kjøpe på Meny eller i innvandrerbutikker.

Sett stekeovnen på 190 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir.

Skjær kransekakemassen i 4 mm tykke skiver og fordel skivene utover stekebrettene. Stek bunnene i 6-8 minutter, til de begynner å bli gyllenbrune. La de ligge i ro på stekebrettet i noen minutter før du legger dem over på en bakerist til avkjøling.

Når du skal lage den italienske marengsen må du forberede to ting på én gang. Finn først frem et litermål som tåler høy temperatur (ikke bruk knuselig glass).

Ha eggehvitene i en gullende ren miksebolle, men ikke start mikseren riktig ennå. Så har du sukkeret og vannet i en kjele. Kok opp vann og sukker, uten å røre, og kok til det blir 116 grader. Beveg litt på kasserollen slik at  varmen fordeler seg jevnt utover. Ofte koker den fortere på én side enn den andre, og det er viktig at hele massen blir 116 grader.

Når du har satt på sukkermassen, setter du også på eggehvitene og begynner å piske dem. Når sukkermassen er 116 grader, skal eggehvitene akkurat ha begynt å danne hvite topper. Hvis eggehvitene blir ferdig for tidlig, skrur du av kjøkkenmaskinen og så starter den igjen rett før sukkermassen er 116 grader.

Hell sukkermassen rett over i litermålet. Vær forsiktig for dette er veldig varmt. Mens mikseren går på medium hastighet, skal du nå helle sukkerlaken helt inntil kanten av bollen og ned til eggehvitene. Det er viktig at sukkerlaken kommer ned til eggehvitene og ikke inn i ballongvispen, for da blir det bare masse lange sukkertråder som lages i vispen, og ingen marengs.

Når all sukkerlaken er hatt i, skrur du opp hastigheten og visper på full styrke i 7-8 minutter, til bollen har blitt helt kald på utsiden.

Ha en rund kaketut, med åpning på ca. 1 ½ cm i diameter, i en stor sprøytepose og ha i marengsen.

Fordel marengsen på de avkjølte kransekakebunnene. Hold tuten ganske langt nede mot bunnen og marengsmassen hele tiden sånn at det ikke blir hull i massen selv om det skulle være litt luft i sprøyteposen.

Dekk en stekeplate med plastfolie og sett en bakerist over.

Hakk opp sjokoladen og delfiafettet og ha det i en stålbolle som du setter over en kjele med kokende vann. Smelt det sammen.

Når alt er smeltet og rørt godt sammen, setter du varmen på platen på det laveste – bare sånn at sjokoladen holder seg helt flytende og fint gjennom hele prosessen.

Sett en skumtopp på en stor gaffel og hold den over sjokoladebollen. Bruk en skje til å øse sjokolade over skumbollen. Pass på at sjokoladen dekker hele veien rundt. Sett skumbollen forsiktig på bakeristen. Jeg bruker engangshansker når jeg holder på med dette, så slipper jeg fingeravtrykk på sjokoladen, om jeg skulle komme borti den.

Gjenta med resten.

Jeg har på drysset på skumbollene når de har stått en stund, slik at sjokoladen ikke lenger er så varm, men den fremdeles ikke har stivnet. Maldonsaltet knuser jeg lett med fingertuppene og gullglitteret har jeg i en teklokke. De frysetørrede bringebærene knuser jeg gjennom en tesil og rett på smumbollene.

Sett skumbollene i kjøleskapet når du er ferdig. Når sjokoladen først har stivnet, vil de holde seg fint i romtemperatur i mange timer, men ønsker du å beholde lang holdbarhet på dem, oppbevarer du dem i kjøleskapet eller i fryseren.

Lykke til!

 

Pepperkakecookies med kremost og sjokolade

$
0
0

Noen skikkelig gode cookies, som det allerede ligger oppskrift på her på bloggen, er POLLYS SJOKOLADECOOKIES MED KREMOSTPollys er en hyggelig cafe i Halden, som har veldig deilige kaker!

Etter inspirasjon fra en av mine lesere, ha rjeg her lagd en julete versjon av cookiene. Vanligvis rulles de i knuste Digestivekjeks før de stekes, så for at de skulle komme i julestemning, knuste jeg pepperkaker som jeg rullet dem i istedenfor. Og det ble skikkelig godt!

Cookiene holder seg fint i en lufttett boks i noen dager. De er også veldig fine å fryse ned, og tiner igjen på noen minutter.

Pepperkakecookies

ca. 20 cookies

100 g smør, romtemperert
100 g kremost
200 g sukker
1 ts vaniljesukker
80 g sjokolade, minst 70%
7-8 pepperkaker
180 g hvetemel

Sett stekeovnen på 190 grader, over- og undervarme og kle 2 stekebrett med bakepapir.

Ha smør og kremost i en miksebolle og pisk det godt sammen. Ha i sukkeret og vaniljesukkeret og pisk til det blir hvitt og luftig.

I mellomtiden hakker du opp sjokoladen og legger til side. Knus pepperkakene. Jeg bruker å legge dem i en pose og rulle kjevlen over. Hell smulene over på en tallerken.

Når smør- og sukkerblandingen er ferdig, rører du inn hvetemelet med en sleiv før du til slutt rører inn sjokoladebitene. Ikke rør mer enn du akkurat trenger.

Har du en liten isskje, på 4 ½ cm i diamater, bruker du den til å scoope ut passe store mengder av deigen. Hvis ikke bruker du 2 spiseskjeer. Legg kulene over i pepperkakesmulene og klapp dem til slik at halvparten av kule blir dekt av smulene.

Legg kjeksene over på stekeplaten, med kjekssmulene opp. Ha god avstand mellom kjeksene. Klapp dem litt flate med håndflaten før du steker dem – ett og ett brett – i 12–15 minutter.

La dem avkjøles på en bakerist.

 

Viewing all 119 articles
Browse latest View live