Quantcast
Channel: Julekaker – Fru Timian
Viewing all 119 articles
Browse latest View live

Julebrød med rosiner

$
0
0

Nystekt julebrød med rosiner i, og smør og brunost på toppen! Herlig, herlig!

Det er noe med denne gjærbaksten som virkelig aldri kan bli feil – spør du meg. Får du først dreisen på å bake gjærbakst, blir du hektet. Og det blir som regel dem rundt deg også.

Etter at jeg var på bakekurs hos Morten Schakenda i Lom, bruker jeg bestandig hans fremgangsmåte når jeg baker søte gjærdeiger. Jeg elter deigen mye lenger enn jeg gjorde tidligere og jeg elter smøret – som er kjøleskapskaldt – inn i deigen til slutt. Og resultatet blir bestandig en veldig blank, smidig og god deig. Hele fremgangsmåten står forklart litt lenger ned.

Bak gjerne dobbel porsjon for brødene er fine å fryse.

Julebrød med rosiner

Oppskrift på julebrød med rosiner
2 brød

1 kg hvetemel
125 g sukker
1 ts kardemomme
1 pk gjær, tørr eller fersk – gjerne rød type
5 ½-¾ dl melk, ca. 25 grader
100 g rosiner
litt kokende vann
125 g kaldt smør

Ha det tørre i en miksebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen. Tilsett nesten all melken og sett mikseren på den laveste hastigheten. Elt deigen i 12-14 minutter. Sjekk ut om du må ha med den siste kvarte desiliteren av melken eller ikke. Deigen skal være både fast og løs på en gang. Det skal akkurat slippe bollen.

Ha rosinene i en liten skål og hell over nok vann til at det dekker.

Del opp smøret i små terninger og ha det i miksebollen. Elt videre i 10 minutter. Sett gjerne på stoppeklokken! Når det er igjen 2 minutter av eltetiden, heller du vannet av rosinene og tilsetter rosinene i deigen.

Dekk bakebollen med plastfolie eller et bakeklede og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang eller to før du deler den i to like deler.

Rull hver del ut til et rundt brød. Legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk brødene med et klede og la dem etterheve i ca. 40 minutter.

Sett stekeovnen på 175 grader. Lag et snitt i brødene med en skarp kniv før du setter brettet inn på nederste rille. Stek brødene 35-40 minutter. Du kan gjerne bruke et steketermometer for å sjekke om brødene er gjennomstekte. De skal ha en kjernetemperatur på 96-97 grader. Du kan også kakke på undersiden på ett av dem for å sjekke om du får en hul lyd. Får du det, er de ferdige.

Julebrød med rosiner Julebrød med rosiner Julebrød med rosiner

God bakst!

 

Jeg er nominert i klassen Årets Matblogger i årets Vixen Blogawards. Nå er det bare noen få dager igjen å stemme på! Jeg blir veldig glad hvis du har lyst til å stemme på meg! (Du kan stemme hver 12 time) Klikk deg inn her!

The post Julebrød med rosiner appeared first on Fru Timian.


Brente mandler

$
0
0

Plutselig gikk deg opp for meg at jeg ikke hadde oppskrift på brente mandler her på bloggen. Supergode kryddernøtter har jeg oppskriften på, og de bare må du prøve!

Her er originalen – altså helt vanlig brente mandler!

Når jeg har en boks med brente mandler stående på kjøkkenbenken får hånden en egen vilje og tar opp en neve hver gang jeg går forbi. Jeg synes også det er koselig å fylle mandlene på fine glasskrukker, knyte en sløyfe rundt og gi bort.

Brente mandler

Oppskrift på brente mandler
½ dl vann
150 g sukker
1 ts vaniljesukker
500 g mandler
1 ss smør

Ha vann, sukker og vaniljesukker i en tykkbunnet kasserolle eller stekepanne med høye kanter. Ikke rør i sukkerlaken. Bare akkurat når du blander det sammen i kasserollen slik at sukkeret løses opp i vannet.

Kok opp og la sukkerlaken koke i 2–3 minutter. Ha i mandlene. Nå må du røre hele tiden helt til sukkeret krystalliseres og mandlene blir grå og triste. Neste fase er at sukkeret igjen skal smelte, så bare fortsett å røre. Det tar 15-25 minutter før sukkeret smelter. Hvor fort det går avhenger mye av hva slags panne du bruker. Ikke ha det så travelt at du bruker for sterk varme, da kan sukkeret fort brenne seg. Og brent sukker smaker ikke godt!

Når alt sukkeret har smeltet, har du i smøret. Rør rundt til alt har smeltet og ha det over på et bakepapirkledd stekebrett. Når mandlene har blitt kalde nok til at du kan ta på dem, brekker du dem fra hverandre med hendene. La dem avkjøles helt. Oppbevar dem i en tett boks.

Brente mandler

 

Jeg er nominert i klassen Årets Matblogger i årets Vixen Blogawards. Nå er det bare noen få dager igjen å stemme på! Jeg blir veldig glad hvis du har lyst til å stemme på meg! (Du kan stemme hver 12 time) Klikk deg inn her!

 

 

The post Brente mandler appeared first on Fru Timian.

Pikekyss med hakket sjokolade og nøtter

$
0
0

Jeg spiser gjerne pikekyss hele året, for det er vel egentlig ikke en typisk julekake. Men her har jeg laget en litt julete versjon med hakket sjokolade og hasselnøtter.

Når du skal piske marengs av eggehviter og sukker, som vi gjør her, er det lurt å bruke et sukker som er ganske finkornet. Da vil det lettere smelte inn sammen med eggehvitene og du er sikret at det ikke blir bittesmå sukkerkorn i de ferdige pikekyssene. Er sukkeret du har hjemme litt grovt – som mange av de vanligste sukkermerkene du kjøper i dagligvarebutikken er – kan det være lurt å kjøre det rundt i en matprosessor først, slik at det blir finere.

Denne oppskriften blir nok til ca. 20 pikekyss.

Pikekyss med hakket sjokolade og nøtter

Oppskrift på pikeskyss med sjokolade og nøtter
20 stykker

3 eggehviter
125 g sukker
1 ts vaniljesukker
¼ ts eddik
50 g hasselnøtter
50 g mørk sjokolade

Sett stekeovnen på 100 varmluft. Kle 2 med bakepapir.

Ha eggehvitene i en helt ren miksebolle og pisk til hvitene begynner å tykne. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du hele tiden pisker. Når alt sukkeret er pisket inn, har du i eddiken. Pisk videre i ca. 5 minutter til eggehvitene har blitt blanke og glatte og sukkeret er oppløst.

Grovhakk hasselnøttene og sjokoladen og rør det inn for hånd til slutt. Fordel marengsen enten med teskjeer utover stekeplatene, eller ha den i en sprøytepose før du fordeler den. Det har jeg brukt her.

Stek pikekyssene i 1 ½ time. Ikke åpne stekeovnsdøra før det har gått minst 1 time. Da kan du sjekke om de er sprø eller ikke. Når de har blitt passe sprø, skrur du av varmen og lar stekebrettene stå inne i stekeovnen til den har blitt kald.

Pikekyss med hakket sjokolade og nøtter

God julebakst!

 

Jeg er nominert i klassen Årets Matblogger i årets Vixen Blogawards. Nå er det bare noen få dager igjen å stemme på! Jeg blir veldig glad hvis du har lyst til å stemme på meg! (Du kan stemme hver 12 time) Klikk deg inn her!

The post Pikekyss med hakket sjokolade og nøtter appeared first on Fru Timian.

Sjokoladenisser med jordbærlue

$
0
0

Er ikke disse sjokoladenissene søte? Det synes iallfall jeg! Både i smak og av utseende. Jeg skal definitivt ikke ta æren for å ha funnet opp det å lage nisser av sjokoladekake, krem og jordbær, men lager mer enn gjerne min versjon. Jeg tenker disse er perfekte å servere til dessert eller ha på kakebordet nå i julen.

Har du en favorittsjokoladekakeoppskrift, kan du selvfølgelig bruke den. Det kan nok være lurt å bruke en brownieoppskrift ettersom brownie er lavere og mer kompakt enn en vanlig norsk sjokoladelangpannekake. Jeg bruker brownieoppskriften som jeg fikk av min venninne Kristin for en mannsalder siden.

Brownien du får til overs, er fin å fryse ned.

Til sjokoladenissene serverer jeg en veldig god jordbærsaus. Den er til overmål den enkleste sausen å lage! Jeg bruker bestandig samme saus når jeg serverer riskrem.

Sjokoladenisser med jordbærlue

Oppskrift på sjokoladenisser med jordbærlue

Brownie
300 g mørk sjokolade
300 g smør
5 egg
425 g brunt sukker
200 g hvetemel
2 ½ ts vaniljesukker

Pynt
kremfløte
jordbær

Jordbærsaus
1 dl vann
100 g sukker
400 g jordbær, tint fra frossen pakke

Sett stekeovnen på 200 grader og kle en langpanne med bakepapir.

Del opp sjokoladen i mindre biter og smelt den sammen med smøret over vannbad eller i mikrobølgeovnen. Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland hvetemel og vaniljesukker. Ha den smeltede sjokolade- og smørblandingen oppi den ferdige eggedosisen. Sikt inn hvetemelet og vaniljesukkeret, og rør det sammen med en sleiv. Hell røren over i langpannen.

Stek kaken på nederste rille i ca. 25 minutter. Den er ferdig når du har fått en fast stekeskorpe. La den avkjøles på en bakerist.

Kok opp vann og sukker til sausen og la det koke i 3 minutter. Ha det i en matprosessor sammen med bærene og kjør rundt til bærene er helt most.

Stikk ut små rundinger av kaken.

Pisk rem av fløten og fordel på hvert stykke før du setter et jordbær på toppen. Pynt med en liten kremdott på toppen.

 

Jeg er nominert i klassen Årets Matblogger i årets Vixen Blogawards. Nå er det bare noen få dager igjen å stemme på! Jeg blir veldig glad hvis du har lyst til å stemme på meg! (Du kan stemme hver 12 time) Klikk deg inn her!

The post Sjokoladenisser med jordbærlue appeared first on Fru Timian.

Krumkakeskåler

$
0
0

En av barndommens store desserttradisjoner var krumkaker med multekrem! Fantastisk godt!

I høst var jeg så heldig å få multer fra våre snille naboer, så nå er det bare å glede seg til årets multekremfest. Har du ikke plukket multer selv, får du kjøpt frosne multer, som ikke er tilsatt noen ting, i mange av de helt vanlige dagligvarebutikkene.

For å få plass til så mye krem som mulig, har jeg laget krumkakeskåler i år.
Her finner du oppskriften på vanlige krumkaker.

Krumkakeskåler

Oppskrift på krumkakeskåler
2 ½ dl seterrømme
2 ½ dl kremfløte
180 g sukker
260 g hvetemel
½-1 dl vann

Multekrem
multer
litt sukker
kremfløte

Rør sammen seterrømmen, kremfløten og sukkeret før du drysser over hvetemelet og pisker det inn. Vannet tilsetter du til slutt. Prøv deg litt fram med vannet. Min erfaring er at ulike krumkakejern steker forskjellig og trives med forskjellig tykkelse på røra. Det går fint å spe etter at du har stekt en prøvekake. La røra gjerne stå å svelle i 30-60 minutter før du varmer krumkakejernet og steker krumkakene.

Fordel ca. 1 ss røre i jernet og stek krumkakene til de blir gyllenbrune. Jeg bruker så å legge dem over en liten skål. Så har jeg er skål som er litt større som jeg legger over, slik at formen setter seg. Etter 20 sekunder tar jeg av den ytterste skålen og lat krumkakene stivne før jeg legger dem over på en bakerist,

Holder seg i en lufttett boks.

Til multekremen tiner du ført multene og drysser over litt sukker. Hvor mye er opp til deg, men jeg bruker ca. 30 % sukker. Det vil si på 100 g multer, bruker jeg 30 g sukker. Rør det godt sammen.

Pisk en tykk og god krem av fløten og vend kremen og multene sammen.

Krumkakeskåler

Krumkakeskåler

God julemiddag!

The post Krumkakeskåler appeared first on Fru Timian.

Brune pinner

$
0
0

Jeg har allerede en veldig populær oppskrift på colapinner her på bloggen – knasende lette og sprø! Disse brune pinnene er i særdeles nær familie. Jeg har byttet ut det hvite sukkeret med brunt og jeg har erstattet nøttestrøsselen med flaksalt. Ikke mye salt, bare akkurat nok til at du kjenner det.

Det er befriende enkelt og kjapt å lage brune pinner!

Brune pinner

Oppskrift på brune pinner med flaksalt
ca. 40 pinner

200 g mykt smør
200 brunt sukker
1 ss sirup
1 egg – delt i gule og hvite
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 g hvetemel
en klype flaksalt

Sett stekeovnen på 170 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir.

Ha smøret, sukkeret og sirupen i en miksebolle og pisk det lett og luftig. Del egget i plomme og eggehvite og ha eggeplommen i miksebollen. Bland sammen det tørre, unntatt flaksaltet, i en annen bolle før du har det i miksebollen. Rør rundt til alt er godt blandet. Ikke pisk mer enn akkurat nødvendig.

Dryss et tynt lag hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen før du deler den i 4 like deler. Rull hver del ut til en pølse cirka like lang som stekebrettet ditt er bredt. Legg to pølser over på hvert stekebrett og klem dem flate.

Pisk lett sammen eggehvite og pensle de nå flatklemte pølsene. Dryss så over litt flaksalt. Her snakker vi ikke om store mengder, bare akkurat nok til at du kjenner den gode flaksaltsmaken.

Stek begge brettene samtidig i 12-14 minutter. Pinnene skal bli gyllenbrune. Ta ut brettene og la dem ligge helt i ro i noen minutter, slik at de begynner å stivne. Skjær dem så litt på skrått i pinner og legg dem forsiktig over på en bakerist til avkjøling.

Oppbevares i en tett kakeboks.

Brune pinner

God bakst!

 

Jeg er nominert i klassen Årets Matblogger i årets Vixen Blogawards. Nå er det bare noen få dager igjen å stemme på! Jeg blir veldig glad hvis du har lyst til å stemme på meg! (Du kan stemme hver 12 time) Klikk deg inn her!

The post Brune pinner appeared first on Fru Timian.

Krydderkake med julesmaker

$
0
0

En av de mest leste oppskriftene her på bloggen er krydderkaken min! Den er skikkelig saftig og god, og ekstremt enkelt å lage. Nå har jeg laget en juleversjon av den. Og så har jeg byttet ut sjokoladeglasuren med kremostglasur – også den med julesmak, selvfølgelig.

Jeg tror denne versjonen har et skikkelig hit-potensiale 😉

Jeg har valgt å lage denne i en liten langpanne – ca. 30 x 20 cm – men du kan lekende lett doble oppskriften og lage den i en vanlig, stor langpanne.

God julebakst!

krydderkake-med-julesmaker

Oppskrift på julekrydderkake med kremostglasur
til 1 liten langpanne

100 g smør
150 g sukker
125 g mykt brunt sukker
2 ts kanel
1 ts malt ingefær
1 ts malt stjerneanis
1 ts malt kardemomme
1 ts malt nellikspiker
1 runde med pepperkvernen
1 ½ ts natron
350 g hvetemel
50 g valnøtter
50 g tranebær
5 dl skummet kulturmelk eller kefir

Kremostglasur
100 g romtemperert smør
½ ts vaniljesukker
½ ts kanel
200 g melis
150 g kjøleskapskald naturell kremost
1 liten skvis klementinsaft

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle en liten langpanne med bakepapir. Jeg bruker å krølle bakepapiret først, før jeg legger det på plass. Da er det lettere å få det helt ned i alle hjørnene.

Smelt smøret. Ha alt det tørre i en bolle og bland det sammen. Det brune sukkeret har en tendens til å klumpe seg litt, så det bare smuldrer jeg kjapt opp med fingrene. Valnøttene grovhakker du før du har i. Hell over kulturmelken og rør det sammen til en klumpfri røre. Jeg bruker bare en tresleiv og rører i 20 sekunder, så er den klar.

Hell den over i langpannen og stek på nederste rille i ca. 30 minutter. Sjekk om den er gjennomstekt ved å stikke en tynn pinne ned i kaken. Kommer pinnen tørr ut, er kaken ferdig.

Sett hele formen på en bakerist og la kaken avkjøles.

Ha smør, vaniljesukker, kanel og melis til glasuren, i en miksebolle og pisk til det blir en lys og luftig masse. Bruk en slikkepott og skrap ned langs kantene en gang eller to. Ha i kremosten og pisk den kjapt inn. Ikke pisk mer enn du trenger. Ha i skvisen med klementinsaft og smak for å kjenne om den smaker akkurat så godt som den skal. Kanskje trenger den en liten skvis med saft fra klementinen til. Det bestemmer du!

Fordel glasuren over kaken. Jeg bruker å ta et aldri så lite dryss med kanel på toppen. Da holder jeg kanelbøssa kanskje 1 meter over kaken og drysser helt lett. Da er jeg helt sikker på at det ikke kommer masse kanel på ett sted.

Del opp, server og spis!

julekrydderkakejulekrydderkake-med-kremostglasur

 

 

 

 

Kokosmakroner – sprø utenpå og seige inni!

$
0
0

Det heter seg at det er mange veier som fører til Rom – eller alle, for å være riktig – og på samme vis er det mange ulike oppskrifter og fremgangsmåter som gir veldig gode kokosmakroner.

Jeg har allerede to kokosmakronoppskrifter liggende ute her på bloggen. Denne oppskriften synes jeg er veldig god, men det er en del som sliter med at den flyter utover. Denne bruker jeg litt kokosolje i, bare for å understreke kokossmaken.

Dagens versjon lager jeg på en litt annen måte. For istedenfor å piske eggedosis, bruker jeg bare eggehviter som jeg så varmer opp i en kasserolle sammen med sukker, vanilje og kokos.

Denne oppvarmingen, før stekingen, garanterer deg at makronene beholder formen perfekt under stekingen!

kokosmakroner-2

Oppskrift på kokosmakroner
20 makroner

4 eggehviter
200 g sukker
1 ts vaniljesukker – helt med ekte vanilje i
200 g kokosmasse

Sett stekeovnen på 180 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Ha eggehvitene i en kasserolle og pisk dem lett til de begynner å skumme litt. Ha i sukkeret og kokosmassen. Sett kasserollen på middels varme og rør godt i bunnen hele tiden. La massen varmes opp til den tykner. Den skal ikke koke, så ta kasserollen av varmen når massen er så varm at du akkurat ikke greier å stikke fingeren nedi.

Bruk to skjeer, eller en liten gammeldags isskje, til å fordele makronene som små topper/kuler på stekebrettet. Glatt eventuelt ut massen med fingrene før du setter brettet i stekeovnen og steker i 10-12 minutter.

Makronene skal ha gyllenbrune flekker rundt om. De kjennes fremdeles litt myke ut når jeg tar dem ut, men de vil fastne i formen når de blir kalde, så sett dem forsiktig over på en bakerist til avkjøling.

Oppbevares i en lufttett kakeboks.

gode-kokosmakronerkokosmakroner

 

 

 

 


Pepperkakecookies med sjokolade og mandler

$
0
0

Det blir liksom aldri for mye av de gode pepperkakesmakene nå, gjør vi vel? Jeg tenkte iallfall at det kunne være riktig så godt med noen saftige pepperkakecookies nå i adventstiden. Sprø på utsiden og akkurat litt mye inni. Første gang du lager dem kan det være lurt å steke noen kjeks først, bare for å finjustere hvor mange minutter de skal steke.

Kos deg!

pepperkakecookies-5

Oppskrift på pepperkakecookies med sjokolade og mandler
ca. 40 cookies

300 g mykt smør
125 g sukker
175 g brunt sukker
375 g hvetemel
1 ½ ts natron
1 ts vaniljesukker
½ flaksalt
1 ½ ts malt nellik
1 ts kardemomme
1 ½ ts malt anis
1 ts malt ingefær
1 omdreining på pepperkvernen
1 egg
125 g mørk sjokolade
125 g mandler

Sett stekeovnen på 190 grader og kle 3 bakebrett med bakepapir.

Del smøret i mindre biter og ha i en miksebolle sammen med begge sukkertypene og pisk til du får en luftig og forholdsvis lys masse.

Mens det piskes blander du sammen hvetemelet og alt krydderet – inklusive natronen. Ha det i miksebollen og kjør forsiktig rundt en gang eller to til det blir blandet inn. Ha i egget og pisk det inn. Ikke pisk mer enn du akkurat må.

Grovhakk sjokoladen, eller bruk «dråpesjokolade» og mandlene og rør det inn.

Fordel kakedeigen på stekebrettene. Har du en liten, gammeldags isskje med trå inni, er den helt topp å bruke til fordelingen. Hvis ikke, går det helt fint å bruke du litt store teskjeer også. Fordel deigen i små topper på brettene. La det være god avstand mellom dem, for de kommer til å flyte utover.

Stek kjeksene i 10-12 minutter, til de begynner å bli faste. La de ligge i ro på stekebrettet i noen minutter før du forsiktig legger dem over på en bakerist til avkjøling.

Oppbevares i en tett kakeboks.

pepperkakecookiespepperkakecookies-4pepperkakecookies-2

 

 

 

 

 

Eltefritt julebrød

$
0
0

Jeg synes det er morsomt å prøve ut nye ting. Spesielt når det går bra. For det er det jo ikke bestandig at det gjør. Dette forsøket konkluderer jeg med at gikk riktig så bra! Et eltefritt julebrød! Det ble supergodt!

Jeg har ikke langet mange søte, eltefrie deiger før, og iallfall ikke med smør i, så jeg var litt spent på hvordan det skulle gå. Spenningen ble raskt forvandlet til forventning da jeg skjærte av den første skiven. Mmmm! Dette var skikkelig godt! Og jeg kommer garantert til å bake det igjen før jul!

julebrod-uten-elting

Oppskrift på eltefritt julebrød
1 brød

50 g smør
50 g aprikoser
50 g rosiner
25 g sukker
1/2 ts salt
1/4 ts kardemomme
1/5 pakke gjær – fersk eller tørr
150 g siktet rugmel
450 g hvetemel + til utbaking
1 ss (ca. 20 g) lys sirup
4 1/2 dl vann, ca. 25 grader

Smelt smøret og sett det til side.

Del aprikosene i 4 eller 6 og ha dem i en bakebolle sammen med alt det tørre. Bruker du fersk gjær rører du den ut i vannet. Tørrgjær blander du sammen med alt det tørre.

Ha i sirupen, vannet og det smeltede smøret og rør det sammen til alt det tørre er inkorporert i væsken.

Dekk bollen med et lokk eller plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken de kommende 12 timene.

Dryss et godt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Dette er en veldig løs deig, så det er en stor fordel å ha en deigskrape når du skal jobbe videre med den. Brett kantene på deigen inn til midten. Se bildene (bildene er laget til en annen oppskrift. Det er derfor det ikke er noe tørket frukt i denne):

bretting-av-deig

Dryss et tykt lag med hvetemel på et rent kjøkkenhåndkle. Jeg bruker å legge kjøkkenhåndkleet oppå et stekebrett, så at det er lettere å flytte brødet.

Brett deigen en gang til på samme måte som ovenfor, og legg den med brettekantene ned på håndkleet. Dryss mel over brødet og legg et klede over. La det ligge slik til etterheving i ca 1 1/2 time.

I mellomtiden setter du på stekeovnen på 230 grader. Sett samtidig inn en jerngryte med lokk, en keramikkbolle eller noe annet som tåler høy temperatur, og som du har et tett lokk til, på nederste rille. Gryta skal ikke smøres. Du kan også bruke et dobbelt lag med aluminiumsfolie som lokk.

Ta gryta ut av stekeovnen og hvelv brødet oppi. Vær forsiktig! Husk at dette er ulidelig varmt. Forhåpentligvis har du hatt nok mel på kledet, slik at brødet sklir rett ned. Sitter noe av deigen fast, lemper du den også oppi gryta før du setter på lokket og setter gryta inn i stekeovnen igjen.

Stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 25-30 minutter til brødet har fått en fantastisk gyllenbrun farge og er gjennomstekt. Jeg synes det er greit å bruke et steketermometer for å vite når det er ferdig. Da har det en kjernetemperatur på 98 grader.

Hvelv brødet over på en bakerist og la det bli avkjølt før du skjærer i det.

eltefritt-julebrodeltefritt-julebrod-med-rosiner-og-aprikoserjulebrodjulekake-med-brunost

Nyt!

 

 

 

Knallgode cookies med grovt mel og solsikkekjerner

$
0
0

Sist jeg lagde disse cookisene forsvant hele porsjonen så fort at jeg nesten måtte spørre meg selv om jeg faktisk hadde bakt. Det kunne jo være at jeg rett og slett hadde drømt!

Disse kjeksene er veldig enkle og kjappe å lage, og de er hakket sunnere å spise enn storparten av de tradisjonelle cookisene – hvis det er et tema. Og, som du skjønner av innledningsteksten, er de også veldig gode!

cookies-med-havregryn-og-solsikkekjerner

Oppskrift på cookies med grovt mel og solsikkekjerner
ca. 40 stykker

200 g mykt smør
125 g mykt brunt sukker
2 ts vaniljesukker
2 egg
150 g grovt, sammalt hvetemel
75 g hvetemel
2 ts bakepulver
75 g lettkokt havregryn
125 g solsikkekjerner
200 g mørk sjokolade

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir.

Ha smør, brunt sukker og vaniljesukker i en miksebolle og pisk det luftig og forholdsvis lyst – det tar 5-6 minutter. Bruk slikkepotten for å dra ned langs kantene en eller to ganger.

Pisk inn eggene, ett og ett. Bland sammen alt det tørre – unntatt sjokoladen – og ha i bollen. Vær forsiktig akkurat i det du setter igang mikseren, for melet vil fly rundt i hele rommet om du setter på full fart.

Bruker du hel sjokolade, hakker du den opp før du har den i kakedeigen. Sjokoladedråper eller -pellets, har du rett i. Rør det hele sammen.

Fordel kakedeigen i små topper på to bakebrettene. Jeg bruker en liten isskje til dette, men det går også veldig fint å bruke to teskjeer.

Stek kjeksene i 12-15 minutter. La dem ligge i ro på stekebrettet i noen minutter før du legger dem over på en bakerist til avkjøling.

Oppbevares i en lufttet boks.

cookies-med-grovt-mel-og-havregrynhavrecookiessunnere-cookies

God bakst!

 

 

 

 

Pepperkakemuffins med kremostglasur

$
0
0

Jeg får liksom aldri nok av de gode smakene av nellikspiker, ingefær, kanel og kardemomme nå i førjulstiden! I år har jeg virkelig prøvd å putte dem inn i mange nye oppskrifter, og jeg sier meg hittil fornøyd med alle de forsøkene jeg har gjort!

Her får du oppskrift på smakfulle og skikkelig gode pepperkakemuffins med kremostglasur. Jeg har allerede gode pepperkakemuffins liggende her på bloggen. Jeg har gjort noen små endringer på denne oppskriften. Jeg har fjernet bakepulveret slik at det bare er litt natron igjen som hevemiddel. De andre har en tendens til å heve litt for mye.

Og så har jeg laget en kremostglasur med smak av kanel for å ha på toppen. Og jeg elsker jo kremostglasur, så dette er en perfekt match!

Muffinsene er fine å fryse!

pepperkakemuffins med kremostglasur

Oppskrift på pepperkakemuffins med kremostglasur
12 muffins

Muffinsrøre
100 g mykt smør
250 g mykt brunt sukker
3 egg
1 dl rømme
150 g hvetemel
½ ts natron
2 ts kanel
1 ts malt ingefær
1 ts malt nellikspiker
1 ts kardemomme
30 g mandler

Kremostglasur
70 g romtemperert smør
½ ts vaniljesukker
½ ts kanel
125 g melis
100 g kjøleskapskald naturell kremost
1 liten skvis klementinsaft
mandelflak og sukkerkuler til pynt

Sett stekeovnen på 175 grader og kle et muffinsbrett med papirformer. De formene jeg bruker her går litt over kanten på selve muffinsbrettet.

Ha smør og sukker i miksmasterbollen og pisk til det blir luftig og lyst. Ha i eggene og rømmen og pisk videre. Bland alle de tørre ingrediensene, unntatt mandlene, og ha dem i bollen. Pisk det kjapt sammen.  Hakk mandlene og rør dem inn.

Fordel røren i muffinsformene. Stek muffinsene i 18-20 minutter. Stikk en tynn kakepinne midt i en av muffinsene for å sjekke om de er gjennomstekte. Kommer pinnen tørr ut, er de ferdige. Hvelv muffinsene ut og over på en bakerist til avkjøling.

Når muffinsene er kalde, lager du glasuren. Ha smør, vaniljesukker, kanel og melis i en miksebolle og pisk til det blir en lys og luftig masse. Bruk en slikkepott og skrap ned langs kantene en gang eller to. Ha i kremosten og pisk den kjapt inn. Ikke pisk mer enn du trenger. Ha i en liten skvis med klementinsaft og smak for å kjenne om den smaker passe.

Fordel glasuren over muffinsene. Pynt med mandelflak og sukkerkuler.

pepperkakemuffins 2

Kos deg!

 

 

Pavlova i ring

$
0
0

Jeg kårer dette herved til å bli julens nye dessertfavoritt! Er den ikke lekker? Det synes iallfall jeg! Og den er, som pavlovaer flest, ganske så enkel å grei å lage!

Jeg fant inspirasjonen til denne pavlovaringen på Instagramprofilen «Lumadeline», men brukte min egen oppskrift på både pavlova og vaniljekrem. (Hvis nå noe kan kalles «min oppskrift» på akkurat de to tingene 😉 )

Det er en ganske lang fremgangsmåte på oppskriften, ikke fordi den er vanskelig, men fordi jeg vil at du skal være garantert et perfekt resultat. Husk det er bestandig lurt å lese gjennom hele oppskriften og fremgangsmåten før du setter igang.

pavlova 2

Oppskrift på pavlova i ring med vaniljekrem

Pavlovaen
4 eggehviter
200 g sukker – gjerne av typen det står «finkornet» utenpå pakken
1 ts eplesidereddik

Vaniljekrem
4 dl H-melk
1 vaniljestang eller 1 ts ekte vaniljesukker
4 eggeplommer
100 g sukker
20 g maisenna
4 plater gelatin
2 dl kremfløte

Pynt
1 pk – 465 g – kirsebærkompott
1/2 glasss – 130 g – coctailbær
litt melis
noen saltede mandler – fås kjøpt i løsvekt nøtteblanding
noen rosmaringrener
noen kanelstenger

Det er noen ting som er viktig å få med seg når man skal lage en vellykket pavlova! Du må bruke en miksebolle som er helt gullende ren! Er miksebollen fettete, vil ikke eggehvitene bli så luftige og fine som du vil ha dem. Hvis du finner sukker der det står «finkornet» utenpå, er det veldig fint å bruke i en pavlova. Da er du sikker på at det ikke blir noen sukkerkorn i den ferdige kaken. Du kan også kjøre vanlig sukker i en matprosessor noen sekunder.

Og så må du steke pavlovaen på lav varme. Denne steker jeg på 150 grader i 1 time. Så slår jeg av stekeovnen og lar kaken stå inni – uten å åpne døren – til neste morgen. Du kan selvfølgelig ta den ut når stekeovnen har blitt kald, om du nå steker denne på morgenen.

Så til selve oppskriften!

Sett stekeovnen på 150 grader varmluft. Kle et stekebrett med bakepapir og tegn så stor sirkel som du greier på papiret. Jeg legger en tallerken i midten og tegner rundt.

Ha eggehvitene i en miksebolle og pisk til de begynner å bli til hvite små topper. Tilsett sukkeret i en tynn stråle, mens piskene går, og pisk til du har fått en blank og fin marengs. Ha i eddiken og pisk den kjapt inn.

Fordel marengsen langsmed sirkelen du tegnet. Jeg synes det er best å bruke to spiseskjeer til dette. Når du har fått en hel sirkel, bruker du skjeen til å lage kaken flat midt oppå, og gjerne at den blir litt lavere midt på. Så har du en fin flate å legge vaniljekremen på senere i prosessen.

Sett stekebrettet i stekeovnen. Stek i 1 time. Skru så av varmen, men la stekeovnsdøra være lukket helt til stekeovnen er helt kald. Du kan gjerne gjøre dette på ettermiddagen/kvelden og la kaken stå inne i stekeovnen til neste morgen.

Stekeovnen er dessuten et fint sted å oppbevare en ferdigstekt pavlova. Der holder den seg fint i flere dager – så vet du det 🙂

Når det er festkake, er det hyggelig å lage vaniljekremen selv også. Den hjemmelagde er best! Lag den gjerne dagen før servering.

Ha melken i en kasserolle. Bruker du vaniljestang, deler du den i to på langs og skraper ut frøene med en teskje eller kniv. Ha både frøene og stangen i melken og gi den et oppkok. Bruker du ekte vaniljesukker, har du det også oppi melken. Mens melken koker opp, pass på godt, så det ikke koker over, har du eggeplommene i en bolle og pisker dem lett sammen med sukkeret og maisennamelet.

Når melken koker, heller du halvparten av den oppi eggeblandingen mens du rører hele tiden. Hell så i resten av melken. Så heller du alt tilbake i kasserollen, få med det alt i bunnen av bollen også, og setter den tilbake på varmen. Rør hele tiden mens du varmer vaniljekremen. La den koke i 30-40 sekunder. Hell den over i en bolle og dekk den med plastfolie helt ned til vaniljekremen med en gang. Sett den til avkjøling. Så snart den er kald nok, setter du den i kjøleskapet.

Når den er kald, bløtlegger du først de 4 gelatinplatene i en bolle med kaldt vann i 5 minutter. Kok opp 3 ss vann i en kasserolle. Ta gelatinplatene ut av vannet og smelt dem i kasserollen. Ta kasserollen av varmen og rør dette inn i vaniljekremen. Sett den tilbake i kjøleskapet.

Like før servering, pisker du kremfløten til en luftig og lett krem. Gi vaniljekremen et lite opppisk før du vender den inn i den piskede kremen.

Hell kirsebærene over i en sil eller et dørslag. Ha en bolle under, sånn at du tar vare på saften. Den kan du bruke til andre ting. Til denne kaken greier det seg med bærene og litt av saften. Fordel dem over vaniljekremen. Legg coctailbærene over på en tallerken og dryss over litt melis før du plasserer dem også oppå vaniljekremen.

Fordel over rosmarinkvistene, mandlene og kanelstengene til slutt.

pavlova med vaniljekrem og kirsebærjulete pavlovapavlova i ring

God fest!

 

 

 

 

 

 

Strull

$
0
0

Helt til jeg nesten var voksen trodde jeg at strull egentlig var et tulleord. En høyst familiær betegnelse på de sylinderformede krumkakene som mamma brukte å lage. Men det var det jo ikke. Strull er virkelig navnet, og det er flere enn min familie som bruker det.

Har du et krumkakejern, går det riktig så greit å lage strull. Det svir bestandig litt på fingertuppene når jeg ruller sammen de første strullene, for det må gjøres med en gang de kommer ut av jernet, og da er de jo veldig varme, men det går i grunn fint.

I denne oppskriften bruker jeg kremfløte, men du kan også bruke seterrømme – jeg er ganske så sikker på at det var det vi brukte hjemme i barndommen. Da får strullen en litt mer syrlig smak. Takk til Anne Gro Engen som minte meg på det 🙂

strull

Oppskrift på sprø strull
ca. 25 stykker

2 ½ dl kremfløte
100 g sukker
100 g hvetemel
¾ dl kaldt vann

Ha fløten og sukkeret i en bolle og pisk det luftig. Sikt inn hvetemelet og rør det forsiktig inn. Hell over vannet og rør det inn også.

La røren svelle i 30 minutter.

Bruk en stor skje til å fordele røren utover krumkakejernet. Pass på at de ikke blir for mye stekt. Finn frem et rundt skaft og rull strullen rundt skaftet så snart den er ute av jernet. La kaken stivne før du tar den av og legger den på en bakerist til avkjøling.

Strullen holder seg godt i en lufttett boks.

strullstrullstrullstrull

 

 

 

sponsorplakat-vba16

Jeg er semifinalist i kategorien Årets matblogg i Vixen Blog Awards! Har du lyst å stemme meg fram til finalen, kan du klikke deg inn her! (Det er lov å stemme hver 12. time 😉 )

Tyske skiver med sukkerkant

$
0
0

Jeg vet av erfaring at man skal være forsiktig med å gjøre mange krumspring med de klassiske julekakene. Men, jeg har tillat meg å gjøre bitte litt med disse tyske skivene! Jeg har nemlig pyntet dem opp med en liten sukkerkant rundt det hele.

Her bruker jeg hvitt perlesukker, som så vidt meg bekjent bare fås kjøpt i Sverige, men det er godt mulig at jeg tar helt fullstendig feil her. Selvsagt fungerer det like fint med vanlig norskt perlesukker!

Tyske skiver er veldig enkle å lage, og du trenger ikke å kjevle deigen i det hele tatt. Jeg bare ruller den sammen til en pølse som jeg legger i kjøleskapet noen timer, før jeg skjærer den i skiver.

tyske skiver

Oppskrift på tyske skiver
ca. 45 kjeks

175 g mykt smør
60 g sukker
2 ts vaniljesukker – helst med ekte vanilje i
200 g hvetemel
1 eggehvite
ca. 1 dl perlesukker

Ha smør, sukker og vaniljesukker i en miksebolle og pisk det lett og luftig, det tar 4-5 minutter. Skrap ned langs bollen en gang eller to. Ha i hvetemelet og kjør mikseren rundt akkurat nok til at melet blir blandet inn.

Ta ut deigen og legg den over på plastfolie. Rull deigen ut til en pølse. Bruk plastfolien til hjelp for å få den rullet. Rull plastfolien rundt pølsen. Jeg bruker så å træ hele pølsen inn i en tom tørkepapirrull slik at den holder fasongen også når jeg legger den til kjøling i kjøleskapet. Du kan bare dytte på litt slik at den får plass inni røret. Denne pølsen blir så lang at det er lurt å bruke 2 tomme tørkeruller.

Legg deigen i kjøleskapet i ca. 2 timer, til den har blitt helt hard. Den kan også ligge over natten.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle 2-3 stekebrett med bakepapir.

Ta deigen ut av stekeovnen og skjær pølsen i ca. 1/2 cm tykke skiver. Pisk sammen eggehviten. Ha perlesukkeret i en liten bollen. Pensle skivene med eggehviten rundt kanten før du dypper dem i perlesukkeret. Legg dem over på stekeplaten.

Stekes i 8-9 minutter. Følg med. De fleste stekeovner steker litt ujevnt oppe og nede når du steker flere brett på en gang.

Legg kjeksene forsiktig over på en bakerist til avkjøling. Oppbevares i en tett kakeboks.

tyske skivertyske skiver

 

 

 

sponsorplakat-vba16

Jeg er semifinalist i kategorien Årets matblogg i Vixen Blog Awards! Har du lyst å stemme meg fram til finalen, kan du klikke deg inn her! (Det er lov å stemme hver 12. time 😉 )


Krydderkake med julesmaker

$
0
0

En av de mest leste oppskriftene her på bloggen er krydderkaken min! Den er skikkelig saftig og god, og ekstremt enkelt å lage. Nå har jeg laget en juleversjon av den. Og så har jeg byttet ut sjokoladeglasuren med kremostglasur – også den med julesmak, selvfølgelig.

Jeg tror denne versjonen har et skikkelig hit-potensiale 😉

Jeg har valgt å lage denne i en liten langpanne – ca. 30 x 20 cm – men du kan lekende lett doble oppskriften og lage den i en vanlig, stor langpanne.

God julebakst!

krydderkake-med-julesmaker

Oppskrift på julekrydderkake med kremostglasur
til 1 liten langpanne

100 g smør
150 g sukker
125 g mykt brunt sukker
2 ts kanel
1 ts malt ingefær
1 ts malt stjerneanis
1 ts malt kardemomme
1 ts malt nellikspiker
1 runde med pepperkvernen
1 ½ ts natron
350 g hvetemel
50 g valnøtter
50 g tranebær
5 dl skummet kulturmelk eller kefir

Kremostglasur
100 g romtemperert smør
½ ts vaniljesukker
½ ts kanel
200 g melis
150 g kjøleskapskald naturell kremost
1 liten skvis klementinsaft

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle en liten langpanne med bakepapir. Jeg bruker å krølle bakepapiret først, før jeg legger det på plass. Da er det lettere å få det helt ned i alle hjørnene.

Smelt smøret. Ha alt det tørre i en bolle og bland det sammen. Det brune sukkeret har en tendens til å klumpe seg litt, så det bare smuldrer jeg kjapt opp med fingrene. Valnøttene grovhakker du før du har i. Hell over kulturmelken og rør det sammen til en klumpfri røre. Jeg bruker bare en tresleiv og rører i 20 sekunder, så er den klar.

Hell den over i langpannen og stek på nederste rille i ca. 30 minutter. Sjekk om den er gjennomstekt ved å stikke en tynn pinne ned i kaken. Kommer pinnen tørr ut, er kaken ferdig.

Sett hele formen på en bakerist og la kaken avkjøles.

Ha smør, vaniljesukker, kanel og melis til glasuren, i en miksebolle og pisk til det blir en lys og luftig masse. Bruk en slikkepott og skrap ned langs kantene en gang eller to. Ha i kremosten og pisk den kjapt inn. Ikke pisk mer enn du trenger. Ha i skvisen med klementinsaft og smak for å kjenne om den smaker akkurat så godt som den skal. Kanskje trenger den en liten skvis med saft fra klementinen til. Det bestemmer du!

Fordel glasuren over kaken. Jeg bruker å ta et aldri så lite dryss med kanel på toppen. Da holder jeg kanelbøssa kanskje 1 meter over kaken og drysser helt lett. Da er jeg helt sikker på at det ikke kommer masse kanel på ett sted.

Del opp, server og spis!

julekrydderkakejulekrydderkake-med-kremostglasur

 

 

 

 

Kokosmakroner – sprø utenpå og seige inni!

$
0
0

Det heter seg at det er mange veier som fører til Rom – eller alle, for å være riktig – og på samme vis er det mange ulike oppskrifter og fremgangsmåter som gir veldig gode kokosmakroner.

Jeg har allerede to kokosmakronoppskrifter liggende ute her på bloggen. Denne oppskriften synes jeg er veldig god, men det er en del som sliter med at den flyter utover. Denne bruker jeg litt kokosolje i, bare for å understreke kokossmaken.

Dagens versjon lager jeg på en litt annen måte. For istedenfor å piske eggedosis, bruker jeg bare eggehviter som jeg så varmer opp i en kasserolle sammen med sukker, vanilje og kokos.

Denne oppvarmingen, før stekingen, garanterer deg at makronene beholder formen perfekt under stekingen!

kokosmakroner-2

Oppskrift på kokosmakroner
20 makroner

4 eggehviter
200 g sukker
1 ts vaniljesukker – helt med ekte vanilje i
200 g kokosmasse

Sett stekeovnen på 180 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Ha eggehvitene i en kasserolle og pisk dem lett til de begynner å skumme litt. Ha i sukkeret og kokosmassen. Sett kasserollen på middels varme og rør godt i bunnen hele tiden. La massen varmes opp til den tykner. Den skal ikke koke, så ta kasserollen av varmen når massen er så varm at du akkurat ikke greier å stikke fingeren nedi.

Bruk to skjeer, eller en liten gammeldags isskje, til å fordele makronene som små topper/kuler på stekebrettet. Glatt eventuelt ut massen med fingrene før du setter brettet i stekeovnen og steker i 10-12 minutter.

Makronene skal ha gyllenbrune flekker rundt om. De kjennes fremdeles litt myke ut når jeg tar dem ut, men de vil fastne i formen når de blir kalde, så sett dem forsiktig over på en bakerist til avkjøling.

Oppbevares i en lufttett kakeboks.

gode-kokosmakronerkokosmakroner

 

 

 

 

Pepperkakecookies med sjokolade og mandler

$
0
0

Det blir liksom aldri for mye av de gode pepperkakesmakene nå, gjør vi vel? Jeg tenkte iallfall at det kunne være riktig så godt med noen saftige pepperkakecookies nå i adventstiden. Sprø på utsiden og akkurat litt mye inni. Første gang du lager dem kan det være lurt å steke noen kjeks først, bare for å finjustere hvor mange minutter de skal steke.

Kos deg!

pepperkakecookies-5

Oppskrift på pepperkakecookies med sjokolade og mandler
ca. 40 cookies

300 g mykt smør
125 g sukker
175 g brunt sukker
375 g hvetemel
1 ½ ts natron
1 ts vaniljesukker
½ flaksalt
1 ½ ts malt nellik
1 ts kardemomme
1 ½ ts malt anis
1 ts malt ingefær
1 omdreining på pepperkvernen
1 egg
125 g mørk sjokolade
125 g mandler

Sett stekeovnen på 190 grader og kle 3 bakebrett med bakepapir.

Del smøret i mindre biter og ha i en miksebolle sammen med begge sukkertypene og pisk til du får en luftig og forholdsvis lys masse.

Mens det piskes blander du sammen hvetemelet og alt krydderet – inklusive natronen. Ha det i miksebollen og kjør forsiktig rundt en gang eller to til det blir blandet inn. Ha i egget og pisk det inn. Ikke pisk mer enn du akkurat må.

Grovhakk sjokoladen, eller bruk «dråpesjokolade» og mandlene og rør det inn.

Fordel kakedeigen på stekebrettene. Har du en liten, gammeldags isskje med trå inni, er den helt topp å bruke til fordelingen. Hvis ikke, går det helt fint å bruke du litt store teskjeer også. Fordel deigen i små topper på brettene. La det være god avstand mellom dem, for de kommer til å flyte utover.

Stek kjeksene i 10-12 minutter, til de begynner å bli faste. La de ligge i ro på stekebrettet i noen minutter før du forsiktig legger dem over på en bakerist til avkjøling.

Oppbevares i en tett kakeboks.

pepperkakecookiespepperkakecookies-4pepperkakecookies-2

 

 

 

 

 

Eltefritt julebrød

$
0
0

Jeg synes det er morsomt å prøve ut nye ting. Spesielt når det går bra. For det er det jo ikke bestandig at det gjør. Dette forsøket konkluderer jeg med at gikk riktig så bra! Et eltefritt julebrød! Det ble supergodt!

Jeg har ikke langet mange søte, eltefrie deiger før, og iallfall ikke med smør i, så jeg var litt spent på hvordan det skulle gå. Spenningen ble raskt forvandlet til forventning da jeg skjærte av den første skiven. Mmmm! Dette var skikkelig godt! Og jeg kommer garantert til å bake det igjen før jul!

julebrod-uten-elting

Oppskrift på eltefritt julebrød
1 brød

50 g smør
50 g aprikoser
50 g rosiner
25 g sukker
1/2 ts salt
1/4 ts kardemomme
1/5 pakke gjær – fersk eller tørr
150 g siktet rugmel
450 g hvetemel + til utbaking
1 ss (ca. 20 g) lys sirup
4 1/2 dl vann, ca. 25 grader

Smelt smøret og sett det til side.

Del aprikosene i 4 eller 6 og ha dem i en bakebolle sammen med alt det tørre. Bruker du fersk gjær rører du den ut i vannet. Tørrgjær blander du sammen med alt det tørre.

Ha i sirupen, vannet og det smeltede smøret og rør det sammen til alt det tørre er inkorporert i væsken.

Dekk bollen med et lokk eller plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken de kommende 12 timene.

Dryss et godt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Dette er en veldig løs deig, så det er en stor fordel å ha en deigskrape når du skal jobbe videre med den. Brett kantene på deigen inn til midten. Se bildene (bildene er laget til en annen oppskrift. Det er derfor det ikke er noe tørket frukt i denne):

bretting-av-deig

Dryss et tykt lag med hvetemel på et rent kjøkkenhåndkle. Jeg bruker å legge kjøkkenhåndkleet oppå et stekebrett, så at det er lettere å flytte brødet.

Brett deigen en gang til på samme måte som ovenfor, og legg den med brettekantene ned på håndkleet. Dryss mel over brødet og legg et klede over. La det ligge slik til etterheving i ca 1 1/2 time.

I mellomtiden setter du på stekeovnen på 230 grader. Sett samtidig inn en jerngryte med lokk, en keramikkbolle eller noe annet som tåler høy temperatur, og som du har et tett lokk til, på nederste rille. Gryta skal ikke smøres. Du kan også bruke et dobbelt lag med aluminiumsfolie som lokk.

Ta gryta ut av stekeovnen og hvelv brødet oppi. Vær forsiktig! Husk at dette er ulidelig varmt. Forhåpentligvis har du hatt nok mel på kledet, slik at brødet sklir rett ned. Sitter noe av deigen fast, lemper du den også oppi gryta før du setter på lokket og setter gryta inn i stekeovnen igjen.

Stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 25-30 minutter til brødet har fått en fantastisk gyllenbrun farge og er gjennomstekt. Jeg synes det er greit å bruke et steketermometer for å vite når det er ferdig. Da har det en kjernetemperatur på 98 grader.

Hvelv brødet over på en bakerist og la det bli avkjølt før du skjærer i det.

eltefritt-julebrodeltefritt-julebrod-med-rosiner-og-aprikoserjulebrodjulekake-med-brunost

Nyt!

 

 

 

Knallgode cookies med grovt mel og solsikkekjerner

$
0
0

Sist jeg lagde disse cookisene forsvant hele porsjonen så fort at jeg nesten måtte spørre meg selv om jeg faktisk hadde bakt. Det kunne jo være at jeg rett og slett hadde drømt!

Disse kjeksene er veldig enkle og kjappe å lage, og de er hakket sunnere å spise enn storparten av de tradisjonelle cookisene – hvis det er et tema. Og, som du skjønner av innledningsteksten, er de også veldig gode!

cookies-med-havregryn-og-solsikkekjerner

Oppskrift på cookies med grovt mel og solsikkekjerner
ca. 40 stykker

200 g mykt smør
125 g mykt brunt sukker
2 ts vaniljesukker
2 egg
150 g grovt, sammalt hvetemel
75 g hvetemel
2 ts bakepulver
75 g lettkokt havregryn
125 g solsikkekjerner
200 g mørk sjokolade

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir.

Ha smør, brunt sukker og vaniljesukker i en miksebolle og pisk det luftig og forholdsvis lyst – det tar 5-6 minutter. Bruk slikkepotten for å dra ned langs kantene en eller to ganger.

Pisk inn eggene, ett og ett. Bland sammen alt det tørre – unntatt sjokoladen – og ha i bollen. Vær forsiktig akkurat i det du setter igang mikseren, for melet vil fly rundt i hele rommet om du setter på full fart.

Bruker du hel sjokolade, hakker du den opp før du har den i kakedeigen. Sjokoladedråper eller -pellets, har du rett i. Rør det hele sammen.

Fordel kakedeigen i små topper på to bakebrettene. Jeg bruker en liten isskje til dette, men det går også veldig fint å bruke to teskjeer.

Stek kjeksene i 12-15 minutter. La dem ligge i ro på stekebrettet i noen minutter før du legger dem over på en bakerist til avkjøling.

Oppbevares i en lufttet boks.

cookies-med-grovt-mel-og-havregrynhavrecookiessunnere-cookies

God bakst!

 

 

 

 

Viewing all 119 articles
Browse latest View live